Jag har i ett tidigare inlägg nämnt att jag delvis har mina rötter i Leksands socken i byn Plintsberg, varifrån min morfar kom. Byn ligger belägen ovanför Tällberg med en vidunderlig och vid men inte underlig utsikt över Siljan.
För några år sen redigerade och till stor del skrev min mor en hembygdsbok om byn. Visst har boken en alldeles särskild betydelse för dom ”närmast sörjande”, men är även av stort generellt intresse för den som vill veta mer om hur livet kunde te sig förr i en by vid Siljan.
Boken kan köpas av min mor Birgit Jernberg. Ring 0247-603 92 och beställ. Den kostar 200 kr, vilket är rent självkostnadspris. 195 sidor, inklusive ordlista Leksandsmål–svenska. Dessutom ingår som extramaterial en cd-skiva med ordlistan som talbok.
Slutsåld (uppdatering 211108).
Här bor mina föräldrar
OBS: Fler Plintsbergskort från bloggen finns samlade i galleriet Plintsbergsbilder.
Tänk vilka lyckostar som får bo i Dalarna. Så här skulle alla få ha det.
…intygar att där är det vackert som i en saga…i Plintsberg och Dalarna alltså. 🙂
Hä blin’t bätter.
Men vad kul!!! Har tillbringat många underbara dagar på lantställe i Plintsberg sedan 1967. Ska absolut köpa böcker till mig och mina systrar. Plintsberg är bäst!
Håller med, kul(!) att du hittade hit. Var i byn ligger ert hus?
Självklart, Plintsberg (och Skärlöv)! 🙂
Hej! Kommentar och kommentar .. jag vill ha hjälp – och hoppas få den här ..
Skriver på en bok om Faxbergs fäbodar i Leksands kommun östra hörn och undrar:
Vad heter svedning på leksandsmål. Bymål går också bra om det finns nåt sånt ord.
I så fall gäller byn Tällberg.
Det finns i Faxberg en gammal svedjemark som jag skriver om och det skulle vara kul ha med både Bjursmålets svejja svöd tillsammans med ett ord från leksingarnas tunga .. Ps .. det var som mest 80! kor från 7 leksandsbyar i Faxberg under fäbodarnas storhetstid .. och obs att fäbodarna var en LIVS-nödvöndig inrättning i vårt lands folkhistoria, det var INTE som på vykortet som visst såldes på Skansen:
En dräktklädd kulla rörde i en messmörsgryta SAMTIDIGT
som hon blåste i en näverlur med den andra handen och utan att ett enda litet spill syntes på den till synes nyskräddade perfekta dräkten.
Tjejer kan!!! Hälsn Monika Boberg-Gustafson, Faxbergs fäbodar och adress m.boberg@dalnix.se
Hej Monika!
Vilket intressant projekt du är i gång med! Själv är jag tyvärr inte till någon större hjälp i Leksandsmål, men jag ska höra med min mor om svedningen. Du kan också ringa henne direkt på numret i inlägget ovan.
Bästa hälsningar från Jernis