En bra sås reder sig själv

Under det mottot tänker jag ibland skriva om mat och dryck. Matlagning har alltid varit en favorithobby för mig. Någon skolning har jag inte förutom morsan. Utan att förhäva mig vill jag påstå att hemkunskapen i skolan inte gav nåt som jag inte redan visste. Visserligen råkade jag vid kanelbullbaket använda salt istället för socker, men det kan väl hända den bästa. Att det hände just mig är hur som helst helt normalt.

En sås kan faktiskt reda sig själv, i alla fall nästan. Jag ska lära er ett knep som funkar på dom flesta gräddsåser, utom vitvins-, citron- och några till. Tryck i en klick tomatpuré eller ketchup så tjocknar såsen betydligt, utan eller med bara en gnutta mjölredning. Veté fan hur det går till. Syran bidrar säkert men dessutom måste nog nån annan ytkemisk effekt till.

En bok som tar upp andra liknande frågeställningar kring matlagning ur ett fysik- och kemiperspektiv, och samtidigt ger många goda råd är:

fysikkok

Hans-Uno Bengtsson (död 2007) var en stor fysiker och folkbildare, spirituell och humoristisk, som ofta var på tv och sommarpratade vid nåt tillfälle. Jan Boris-Möller är nog mer känd för de flesta som bl a stjärnkock i tv och som därtill läst elektroteknik vid Lunds Tekniska Högskola. Boken, som är tryckt 1997 och riktad till lekmannen, är välskriven, väldigt underhållande och kryddad med anekdoter och historia. Rekommenderas.

När jag intar köket utgår jag ytterst sällan från recept. Mer än halva nöjet är ju att använda sin fantasi. Dessutom mäter jag aldrig upp ingredienserna, det får gå på känn. Därför kommer jag inte alltid att ange mått i recepten, och om jag gör det får ni ta dom med en nypa salt (jäklar vad kul jag är).

kockjernis

Jernis kung i köket

9 reaktioner till “En bra sås reder sig själv

 1. Utan recept? Om du säger att du äter allt på ett päron kommer jag förutom den tidigare idoldyrkan även att känna rädsla för dig.

  1. Lugn. Jag är inte som min mormor, som tryckte i sig sur mjölk, mögligt bröd mm, inget fick förfaras. Nej, skrutt är skrutt som gör sig bäst i komposten.

 2. ……min syster fick det bra hon, förbjuden att stå vid spisen. 🙂
  Kan hon ha gjort bort sig någon, när hon kommit för nära plattorna?

  1. Skyddsavståndet är två och en halv meter – med asbesthandskar, annars det dubbla.

 3. Och med 8 dl grädde räddar man vilken sås som helst.. Är det sen dessutom smör och likör i den så brukar gästerna stå i köket och äta såsen med sked ur pannan..

 4. Vilken SÖT kock! Sparnapet är en rund träsnurra med spets under och en liten pinne på ovansidan som man med handkraft snärtar till så den snurrar. Nog hade du också en sån när du var barn? Ha en trevlig kväll bland kastrullerna! 🙂

  1. Visst hade jag sån snurra, men om jag kallade den nåt annat än snurra kommer jag inte ihåg, men i alla fall inte sparnapet – förklara!. Köket har släckt, tv:n likaså, skiter i fotbollen. Natti. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s