Grenade Cyprise

Förrätt med halloumiost, granatäppelsirap, räkor och mynta, 6–10 portioner. (”Grenade” är franska för granatäpple och ”Cyprise” är en medveten felstavning av ”Surprise” för att antyda ostens cypriotiska ursprung.)

Granatäppelsirap:
1 granatäpple
½–1 limefrukt
2 msk rom (ljus eller gul, annars går något aromatiskt starkvin bra)
1 dl vatten
3–5 msk socker/honung (gärna hälften av vardera)
1½–2 msk potatismjöl

Snitta granatäpplet från toppen till botten med cirka fyra snitt. Bänd isär frukten och peta ur kärnorna med fruktköttet i en bunke. Pressa försiktigt med t ex en potatispress så att en del fruktsaft sipprar ut, utan att demolera kärnorna för mycket. Dela limefrukten på mitten och pressa fruktsaft över granatäppelkärnorna, skrapa därefter i limefruktköttet som sitter fast vid skalkanten. Smaksätt med rom.

granatäpple

Häll socker/honung och potatismjöl i kallt vatten och rör om. Hetta upp under omrörning tills blandningen blivit seg. Skrapa ner den direkt i granatäppelröran och rör om ordentligt till allt blandat sig väl. Späd med lite vatten om granatäppelsirapen verkar för seg (den bör vara något lösare än vanlig sirap). Kan ätas direkt men blir ännu godare om den får vila ca ett dygn.

OBS: Eftersom balansen mellan socker och syra liksom storleken varierar för både granatäpplet och limefrukten, särskilt för det förra, måste man prova sig fram vad gäller socker/honungsmängd och hur mycket limefrukt som är lagom.

Halloumiost:
2 skivor halloumiost per portion (ett paket ger ca 8 skivor)

Stek halloumiskivorna gyllenbruna på båda sidorna på medelhög värme.

Garnering:
4–6 skalade stora räkor per portion
2–3 msk kraftigt rökig whisky
4–6 färska myntablad per portion

Finhacka hälften av myntabladen. Fräs räkorna hastigt på hög värme och flambera därefter med whiskyn (vid det senare momentet, se till att dra bort pannan från spisfläkten för att undvika besök av brandförsvaret!)

Servering:
Lägg de stekta ostskivorna på en tallrik och garnera med hackad mynta. Ringla rikligt med granatäppelsirap omkring skivorna. Lägg räkorna på osten och garnera med de hela myntabladen. Serveras helst med sött och syrligt dessertvin, gärna Sauternes eller Tokajer.

Rododendron är en färgstark sommardrink baserad på samma smakkombinationer som förrätten och finns liksom andra recept i bloggen registrerad i Jernis recept.

2 reaktioner till “Grenade Cyprise

  1. Ja tack…..det provar vi nästa gång….men du kan ju hoppa över de alkoholhaltiga stänkarna för mig. 🙂

    1. Visst, det fixar jag! Visserligen försvinner alkoholen vid flamberingen, men för säkerhets skull kan man säkert använda rökta räkor istället. Rommen kan man undvara, eventuellt ersätta med några droppar essens.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s