Sommarpasta

Pasta passar till det mesta och finns numera i massor av former. När jag var ung fanns det bara spagetti och makaroner att välja på, men så småningom kom lasagneplattorna. Fortfarande är nog spagetti min favorit. Grova sorter som penne och fusilli är dels så jädrans hårdkokta, och dels följer inte såsen med lika bra när man äter.

penne

Men ibland funkar faktiskt dom grövre sorterna lika bra eller bättre. Serveras ingen egentlig sås går det lika bra med t ex välkokt penne (se ovan), och är det dessutom sommar och läge för att servera en kall rätt blir det faktiskt bättre med en grov pasta. Det här är en perfekt och enkel vegetarisk sommarpasta som kan serveras såväl varm som kall:

Bulk
välkokt penne
gul lök
färsk tomat
torkad tomat
kronärtskocka (eller –hjärtan)
(eventuellt hela oliver)
vitlök
olivolja
bladspenat
salt, peppar

Garnering
riven parmesan
färsk basilika och persilja

basilika

Koka pastan ordentligt och stek den grovhackade löken lätt i olja så att den inte blir brun. Dela färsk tomat och kronärtskocka i stora bitar, den torkade tomaten i fina bitar och vitlöken i ännu finare bitar. Blanda ihop alltsammans i pastan med olivolja och krydda med salt och din favvopeppar.

Bladspenaten är ett särskilt kapitel. Jag föredrar att för ögats skull servera den i en separat skål, varm eller kall. Det går annars utmärkt att blanda i den i pastan med övriga grönsaker, vilket kan vara praktiskt vid picknicken. Hetta upp spenaten hastigt i lite smör (inget vatten!) med lite salt och peppar plus eventuellt en aning malen muskotnöt. Obs: enligt min mening trivs spenat, liksom champinjoner och dom flesta andra svampsorter, klart bäst med just vitpeppar, fråga mig inte varför.

OBS: Alla recept i bloggen finns registrerade i Jernis recept.

2 reaktioner till “Sommarpasta

  1. Intressant recept, ska jag absolut prova. Jag föredrar, som du nog förstår, de ”grövre sorterna”. Hahaha! Ha det bra Busgubbe! 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s