Fläska på

Idag var det påträngande grillväder – härligt. Svärmor är på besök. Jag bjöd henne och hustru på grillat sidfläsk. Även om jag sen länge inte äter kött vill jag påstå att grovskuret sidfläsk är kraftigt underskattat, för att inte säga förbisett som grillobjekt. Om karré är bättre att grilla än kotlett är sidan ännu snäppet vassare.

Ibland får jag frågan om jag tillagar kött fastän jag inte äter det. Det gör jag alltså, men definitivt inte nåt från dansk köttmassframställning eller liknande. Krav-märkt kött, helst lokalproducerat, eller vilt går bra. Sidfläsket var levererat i bit av Bondenära.

bondenära

När man ska skiva rått kött kan jag ge ett bra tips: när du har 3–4 skivor kvar att skiva, skär först igenom alla dom återstående snitten drygt halvvägs så att övertydliga skäranvisningar bildas i den fortfarande sammanhållna köttbiten. Sen går det lätt som en plätt att snitta helt igenom utan ”ändsladder”. Skärmaskin är grovt fusk.

Som marinadbas använder jag några matskedar matolja, ett par kläm flytande honung och en skvätt soja, som därefter kryddas och saltas enligt tycke och smak. På senare tid har jag gått igång på koriander, rökt paprikapulver och harissa – en chilibaserad nordafrikansk kryddblandning.

Idag skippade jag dock harissan och koriandern för svärmors skull och mesade istället med grön- och rosépeppar. Tips två: om du vill ha pepparn välmalen så använd det salt som ändå ska i som malningsmedel. Särskilt rosén kan annars vara hopplöst seg att finfördela i morteln.

En reaktion till “Fläska på

  1. ”….en chilibaserad nordafrikansk kryddblandning”….det låter eldigt…knappast för mig! 🙂
    Uhmm…verkar finnas en Marit Paulsen i grannlänet också…iofs utan husvagn. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s