Grovdoppa

Satt transpirerandes på altan och lät mig inspireras av Van Morrison, en av mina stora favoriter. Ok, det är lite av spelmansmusik, man måste avvaxa öronen (exempelvis med en hårnål) för att höra skillnad på spåren, men gör man det så öppnar sig ljudrummet. Jag rekommenderar särskilt albumet Avalon Sunset, ett mästerverk. Visst, mycket religöst blir det, men inte värre än Artur Erikson …

Avalon Sunset

Van the Man till trots, hungern väckte mig ur sommardvalan. Ostmackor kanske låter trist. Inte då. Jag la på några olika sorter – gorgonzola/mascarpone, Falbygdens svarta sveciaost, och chilikryddad keso – på välsmörat surdegsrågbröd från Finska Hembageriet i Eskilstuna. Därtill en enkel sallad/garnering av nyskördade, finfintärnade krispiga morötter indränkta i olivolja, tandoorikrydda, mynta, koriander och en gnutta salt. Mycket beröm av Hustru.

Finskt rågbröd bakat på surdeg håller alltid mycket hög kvalitet. Min absoluta favorit är Kulkuripoika (Vagabondens rågbröd) från Jokivarren Leipomo Oy i Torneå (finns på vår lokala ICA-butik). Smakrikt, saftigt, mustigt, grovt, syrligt, tuggmotståndigt … och inte en jävla gnutta sött. Helt enkelt ett bröd av världsklass!

finskt rågbröd

Svenskt bröd då? För det mesta helt bedrövligt. Mardrömmen är med lättmargarin inkletad Skogaholms- eller Gyllelimpa och därpå en svettig skiva hushållsost, nedsköljd med varm O’Boy – urk. Men visst finns det bra bröd även i Sverige, till exempel knäckebröd, fast inte det där fullständigt smaklösa, dammliknande julveteknäcket som man riskerar att få kol eller asbetos av, utan av råg. Vad som helst duger ändå inte: i vårt hem insmugglat värmländskt–schweiziskt Wasa-bröd leder om inte till dödsstraff så i alla fall till livslång vanheder.

När jag som liten grabb bodde granne med Leksandsbröd i Häradsbygden utanför själva Leksand (Noret) gick vi ibland till brödfabriken för att avsmaka ”rågtullt”, dvs nybakat och otorkat sekundaknäckebröd som smörats och rullats ihop till en formidabel delikatess. Obegripligt att man inte marknadsför det. Dessutom saknar jag knäckebröd gjort på surdeg. Någon?

2 reaktioner till “Grovdoppa

  1. Van Morrison är inte fy skam, å inte en riktigt god ostmacka heller. Men att hitta ett gott bröd är inte det enklaste. De stora affärskedjorna säljer bara gummiliknande och illalukt-smakande tillsatsbröd. Det lokala bageriet har bra bröd, men ligger inte i direkt anslutning till min färdväg. Så det blir inte ofta sånt. Bakar gör jag så sällan att mjölet hinner bli gammalt mellan varven. Så knäckebröd är det som gäller här. Puh! Det är så jävla varmt att hjärnan håller på att rinna ut…men kram på dig ändå Busgubbe! 🙂

    1. Samma lika, vad gäller både det ena och andra. Jag har faktiskt börjat klara av värmen bättre på senare år, men 22 i skuggan är fortfarande optimalt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s