Simsalabim

Jag kollade lite på VM-simningen dom två sista dagarna när boken blev för tung i sjukhussängen (för övrigt kommer jag att ”anmäla” det goda men fläskiga verket i fråga, kanske redan i nästa inlägg).

Jag har inte tänkt på det förut, men nu blev jag helt förundrad av fri- och ryggsimningen. Däremot fattar jag bröstsim, grejar nog själv styvt femtio meter innan jag drunknar. Fjärilsim lämnar jag dock därhän, påminner mest om framfarten av en tvåarmad sjöelefant.

Det jag noterade är att simmarna vid fri- och ryggsim vevar med olika frekvens på armar och ben. Wiki kan berätta att vid frisim (i praktiken ”crawl”) nyttjas 6-taktspark, med 3 benspark per armtag eller 2-taktsspark med 1 benspark per armtag. Nåt liknande verkar gälla för ryggsim. Hur fan är det möjligt? Ja, för tjejer är det väl ingen konst, men hur är dom killar funtade som klarar dylikt? Prova själv att ihållande stampa med foten och slå näven i bordet var tredje gång. Fullständigt omöjligt.

alshammar

Händelsevis råkade jag titta på när Therese Alshammar tog silver på 50 meter fritt. Schysst. Bisittaren Hans Chrunak gav på sin fryntliga “Hasse Alfredssons”-skånska en underbar kommentar efter målgången: … hon hade greppet här när de v … … nja, greppet hade hon inte, men var i vart fall i pole position när det var 15 m kvar. Va? Menade han måhända pool position? Fast det verkar ju å andra sidan väl “basic”. Kanske ett fall för Matte.

Visst är han fantastisk Michael Phelps. Nitar konkurrenterna i parti och minut trots det i sammanhanget grava handikappet. Egentligen skulle han ha åtminstone en sekund i förgåva per längd, men då bleve han förstås än mer oslagbar. Ja, tänk själv vilket strömningsmotstånd det underbettet måste generera.

phelps

8 reaktioner till “Simsalabim

 1. Men på 100 m klarade inte ens Tessan den rätta frekvensen…som hon själv sa. Annars ett dåligt VM…inte ens en sprucken simdräkt fick man se…..hos damerna. 🙂

   1. Javisst…alldeles i onödan, det var dj–ligt, supertungt…är nog rätt styrka på tyngden! 🙂

 2. Nu vet jag inte hur många grenar de kör och om jämförelsen blir relevant, men känslan är att det sätts en massa rekord vid v a r j e mästerskap i simning. Nu hade de en ny dräkt som säker hjälpte en del, men även utan dräkt(?!) bjuder varje stortävling på en skrälldus rekord.

  Friidrotten har väl inte samma frekvens när det kommer till rekordsättande, eller är jag fel ute?

  1. Du har nog helt rätt. Kanske beror det på att land är vårt rätta element, medan det fortfarande finns mycket att göra för att få simmarna så delfinlika som möjligt.

   Tror inte Svågern tittar på friidrott – för starka dräkter.

   1. Njae…när det gäller friidrotten vill jag inte vara med och ha synpunkter….så länge vi har Kingen nästgårds…han är i klass med A Lennart Juhlin!

 3. Om man nu ska jämnföra simningens alla grenar med fridrotten och då främst löpning som endå är ganska nära så skulle man komma fram till sånna grenar som:
  50 meter jämfota hopp = Fjärillsim,
  100m bakåtspring = ryggsim
  osv….
  Men man skulle kanske kunna göra åt andra hållet oxå:
  400 m hindersim
  eller.
  3 simtags sim (ja ni fattar)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s