Ett geni

Viss nördvarning utfärdas!

Jag lovade ju att ”anmäla” en bok jag läste senast på sjukhuset. Den heter Syndafall i Wilmslow och är skriven av David Lagercrantz. Berättelsen är upphängd kring en kriminalgåta, men den som förväntar sig en blodig deckare kommer att bli besviken. Huvudpersonen är en fiktiv polis inom kriminalen, Leonard Corell, fast den som boken främst handlar om är Alan Turing, hans liv och död. Det mesta i boken är helt autentiskt.

Syndafall i Wilmslow_fram

Alan Turing är en av 1900-talets stora tänkare och logiker, kanske är han än större, måhända i klass med Aristoteles, Galilei, Newton, Gauss, Einstein, Hawking … … Men den bedömningen övergår förstås min kompetens med råge. Man kan undra varför han inte är mera känd. Ett svar är att Turing under andra världskriget var hjärnan bakom knäckandet av nazisternas koder, framför allt deras flottas, vilket gjorde honom till en kraftigt omgärdad person i det efterföljande kalla kriget. Att han därtill var öppet homosexuell gjorde inte saken lättare. Turing var en synnerligen udda person som inte nämnvärt brydde sig om sitt yttre, utan levde i stort sett i sin egen värld. Den makabra förföljelsen av honom ledde slutligen till hans alltför tidiga död.

Syndafall i Wilmslow_bak

Boken ger en stark skildring av livet och känslostämningarna i England under såväl som efter det andra världskriget, inte alls utan spänning. Dessutom ger den en insikt i Alan Turings logiska och filosofiska tankegångar ur en humanists (tror nog att Lagercrantz tillhör den disciplinen) perspektiv. Tycker man att diskussionerna blir för djuplodande går det bra att bara skumma igenom eller helt sonika hoppa över dom.

Alan Turing var som sagt en stor tänkare. Faktum är att han är mannen som skapade de teoretiska förutsättningarna för både datamaskinen och forskningen om artificiell intelligens. Men hans syfte från början var inte att utforma en ”tänkande” maskin utan snarare att genom tankemodellerna motbevisa vissa grundläggande hypoteser om logiska system.

Jag kommer nog att återkomma till Turing och gränslandet mellan fysik, matematik, logik, filosofi och medvetande, inspirerad av klassikern The Emperor’s New Mind av Roger Penrose (medarbetare till exempelvis Stephen Hawking). Där går Penrose bland annat till attack mot tanken på att medvetandet är en ”algoritmisk” process.

7 reaktioner till “Ett geni

  1. Själv minns jag Turingtestet från någon AI-kurs under den tiden då jag skolade mig till programmerare.

    Det är min mer logiska sida. Den andra sidan, den galna, är medfödd.

    1. Turingtestet omnämns i boken och finns mer ingående beskrivet och diskuterat i The Emperor’s New Mind. Testet går ut på att försöka avgöra om det är en människa eller maskin som svarar på frågor (med en teknik som i sig inte avslöjar vilket det är, t ex via tangentbord och bildskärm oavsett vem som svarar).

  2. Jag har ett stort tomt hål i huvet när det gäller historia, men maken är både kunnig och intresserad. Så han hälsar och tackar för boktipset. Men jag är snäll mot djur och lagar god mat! 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s