Färgblindstyren

Jag lider av nedsatt färgseende. Ja, lider är väl att ta i, jag är inte precis färgblind. Snarare är jag att likna vid en omodern datorfärgskärm med max 128 färger mot en nyare med 1024. Det spelar ingen större roll; jag fick inte bli flygkapten, vilket inte ens låg på min topp tio när jag var liten. Den lilla gendefekten ska visst gå i arv från morfar till dotterson. Det stämmer bakåt i alla fall, och om det gör det framåt kan lille Ivar (6 år nästa vecka) också glömma alla drömmar uppe i det blå:

ivar, järdraås

Ivar ombord på museitåget vid Jädraås

Däremot tycks en väldigt stor andel av framförallt mina ”bröder” i trafiken vara behäftade med regelrätt färgblindhet. Studera dom här två skyltarna:

begränsning + påbud 30

Tycks dom nästan identiskt lika för dig? Båda med blå botten, vit kant och vita siffror? Javisst, tänkte väl det. Då tillhör du färgblindstyrenas stora skara – påbudsnissarna. Just i det här fallet måste man försäkra sig om att under inga omständigheter underskrida 30 km/h. Vi ändrar en siffra en smula:

begränsning 70

Här gäller det verkligen att hålla en betryggande marginal över 70 km/h, minst 80–85, gärna 90, och för att vara riktigt lugn krävs ibland 100 km/h. När ny påbudshastighet så skymtas framöver krävs att man verkligen är på alerten:

begränsning 90.jpg

Snabbt ner med pelle i botten så att man med god marginal överskrider den nya hastigheten vid skylten och helst redan där är uppe i en trygg och bekväm marschhastighet, säg åtminstone 110–120 km/h. Skyltning om förändrad hastighet kan även, om än något chimärt, innebära det omvända:

begränsning 50

I det här fallet gäller det att inte slappt släppa på gasen för tidigt – om alls. För att undvika allt risktagande sker eventuell måttfull hastighetssänkning först vid passering av skylten.

För motorcykelförare erfordras dock avsevärt större trygghetsmarginaler. Inte sällan är MC:ns hastighet uppemot dubbla påbudshastigheten. Det får man ju förstå, av rent säkerhetstänkande, för med den avsevärt mindre massan är en MC inklusive förare relativt lättbromsad.

***

Notis ur senaste Vi Bilägare:

ur Vi Bilägare nr 11 2009

Notera särskilt sista stycket. Även om man beaktar det faktum (?) att den stora majoriteten av Audi-förare är män är resultatet minst sagt uppseendeväckande. Hör upp BMW-folket: hög tid för kontring!!

Jag hade en flyktig bekant. Han ”gled runt” i sin fläskiga Audi – obältad. Och det gick ju galant. Han omkom i en båtolycka – oflytvästad. Suck!

9 reaktioner till “Färgblindstyren

  1. Bilolycka eller båtolycka, dödligheten är ju alltid 100 % förr eller senare.

    Kanoninlägg det här förresten!

  2. Bäste Herr Redaktör´n…nu måste jag använda ett kraftuttryck som s-k-i-t-r-o-l-i-g-t, och då är det bara förnamnet. 🙂 Kanske trafikskoleinspektör (puh..) skulle passa bättre, då du iaf inte kommer upp i luften?

    1. Skulle passa perfekt. Då skulle jag allt lära dom ett och annat – som lik förbannat försvinner ut genom öronen så fort körkortet är grejat.

  3. nu är det ju så här då att vi BMWfolk använder lixom bältet…. Använde även bältet när jag ägde Audi…Men däremot flög ett däck av när jag körde en gång. Det måste bero på bilmärket, eller? ;)Efter den incidenten bytte jag till BMW..

    1. Precis, att BMW-folk använder bältet var ju den stora nyheten. Att du gör det oavsett märke är förstås självklart, som den kvinna du är.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s