Kulor och ribbor, häckar och grenar

Har kollat lite på friidrotts-VM mellan, före, under och efter varven. Kula brukar inte vara nåt jag prioriterar, varken för damer eller herrar. Inte desto mindre inleddes för min del VM-dagarna med att bevittna en inledande häststöt i damernas kula. Jakob Hård kommenterade det hela med att ”nu är ribbad lagd”. Dags att skicka den mannen på Förberedande grundkurs A1 i friidrottens regler och terminologi.

ribbläggning

Ribbläggning

Jag begriper inte varför det ska vara så omöjligt för SVT och TV4 att sambruka kommentatorerna. Nu får dom på skattebetalarnas/konsumenternas bekostnad varannan dag tid att rumla runt och dricka pilsner. Förresten skulle man inte behöva skicka ner några alls, eller nöja sig med nån som Bengt Grive, som i alla fall hade den goda smaken att långa stycken vara tyst.

Men nu är det som det är. Visset av TV4 att inte som en hyllning bjuda in SVT:s expert Anders Gärderud att kommentera 3000 m hinder herrar. Eller så gjorde man det, men det sprack p g a nån finstilt klausul. Anders tog som bekant guld (medan Dan Glans kom sjua) i grenen på nytt världsrekord i OS i Montreal 1976 (det första svenska friidrottsguldet i OS sedan 1948), och belönades med SVD:s bragdmedalj. Jag satt faktiskt uppe den natten, 21 år ung, och bevittnade det högdramatiska loppet – stort!

”Det är det största som någonsin hänt inom friidrott” sa nån av pratkvarnarna efter Bolts seger på 100 m herrar. Det är väl möjligt, även om det råkar vara en subjektiv åsikt, men liknande har man ju hört förut från det hållet. Min invändning är att ”någonsin” aldrig någonsin i deras perspektiv sträcker sig längre tillbaka än ca 30 år.

Noterade att det sket sig för Isinbajeva i damernas stavhopp, trots ”pole position”:

isinbajeva

Trodde att gång, denna fullständigt absurda gren, var struken ur friidrottsprogrammet. Men om man nu framhärdar, varför inte också ta med krypning 400 m häck (under låga häckar)? Eller varför inte limbo?

limbo

Limbo

7 reaktioner till “Kulor och ribbor, häckar och grenar

 1. ….”åtta meter nittio för Bob Beamon” (USA), skrek Hyland vid OS 1968 i Mexico City……2.an var inte ens nära..8,19 m….dvs det var Bolt-klass innan Bolt fanns!

  1. Såg givetvis också det ”live”, sportintresserad som jag var på den tiden. Jodå, lite är jag fortfarande, men då vill det till nåt extra, som pågående VM.

 2. Vad gäller idrott har jag inte mycket att tillföra. Limbo har jag utövat i onyktert tillstånd och krypningar i häcken kan jag känna av ibland. Men annars är det svart. Däremot kan jag skryta med att FRU Gärderud är gammal bänkgranne med mig från skoltiden. Se där! 🙂

 3. Har sett loppet i efterhand. Bosse Hansson av alla människor är bisittare. Han tar självmant på sig rollen som informatör om hur det går för loppets andra svensk, Dan Glans.

  Världsrekord (och faktiskt fortfarande en bra tid (ni får iofs gärna säga att alla tider dessa herrar och damer gör är bra men ska man se det på friidrottselitsnuärnuviset är det inte alltid man kan säga så om 33 år gamla rekord) och OS-guld och sådana oväsentligheter. Dan Glans blev sexa.

  Min kollega Tommy, Kingen kallad av Nutcha, brukar hävda att Hansson alltid var överpessimistisk mot svenskarna. Han kunde säga att svensken ligger näst sist i ett skridskoheat.

  1. Ja, det är en intressant kommentar. Bosse H sket fullständigt i att det fanns en jättechans till det första svenska OS-guldet i friidrott på 28 år, för att istället informera tittarna med vad som hände där bakom, utanför kameratäckningen! Public service eller ren jävla dumhet?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s