Ölprovning 1

Det här får ni ta för vad det är. Smaken är ju som baken, och här redovisar jag min ”stjärthalva”.

Jag har i ett tidigare inlägg indikerat min förtjusning i den tyska, ljusa pilsnern Jever (4,9 %), som också finns i en alldeles utmärkt alkoholfri (nåväl, 0,3 %) version, Jever Fun – skojigt namn, eller hur?. Jag lät dessa båda tävla mot Oppigårds Summer Ale (5,2 %). Oppigårds är ett mikrobryggeri i Ingvallsbenning i Hedemora kommun och tillhör den yppersta svenska eliten i basnäringen i fråga.

öltest1

Pilsner och ale är förvisso väldigt olika öltyper, men det kan ändå vara av intresse att ställa dom mot varandra. Hustru hjälpte till med att arrangera ett blindtest, men ärligt talat blev just den aspekten en aning genomskinlig.

Resultat:

Jever Fun Jever Pilsener Oppigårds Summer Ale
Skum tätt tätt fint och tätt, något ”gräddigt”
Doft medelstor humledoft lätt humledoft kraftig humledoft med tydligt inslag av aromatisk brödmalt
Smak bra beska men saknar det skarpa  bettet, kort eftersmak, torrt kraftig beska, lång eftersmak, torrt kraftig beska och maltsmak med en påtaglig ”karamellton”, mycket lång eftersmak, torrt
Betyg 5 9 9 (10)

Betygsskalan är i enlighet med vissa ölprovningsklubbars regler indelat i 1 till 10. Problemet är subjektiviteten. För att skapa en undre referens tänker jag mig Budweisser (USA) med underbetyget 0. Finns det nåt sämre öl, vilket gud förbjude, vill jag inte veta om det.

Både Jever Pilsener och Oppigårds Summer Ale är utsökta öl, men för att lämna utrymme för kommande smaksensationer (då pratar vi klassen Felsenkeller, Lauenau) nöjer jag mig med en nia för båda. Oppigårds tia inom parentes gäller smakupplevelsen tillsammans med efter testet förtärd vällagad och välkryddad mat: hä kan in’t bli bätter!

Jever Fun är fantastiskt bra med tanke på frånvaron av alkohol. Vore det inte för avsaknaden av den lååånga humlesmaken och det där riktiga bettet skulle jag sätta en klar sjua. Jag kan slå vad om att dom flesta redan efter sin andra till tredje festpilsner inte skulle ha nåt att anföra mot Fun, möjligen att den är för besk.

I samband med den efterföljande maten jämförde jag, utom tävlan, med Hustrus öl, det från Åbro så populära Smålands (5,2 %), troligen särskilt folkkärt för att det erbjuder mest YFP (Yrsel För Pengarna). Väldigt prisvärt faktiskt, även smakmässigt, men mer än möjligen en svag trea kommer inte på fråga.

11 reaktioner till “Ölprovning 1

 1. ….”Hedemora kommun och tillhör den yppersta svenska eliten ”….håhåjaija…vad kommer inte därifrån! 🙂

  1. Inte låtsasöl. Namnet är måhända ett tafatt försök att visa att även tyskar har humor. Men det visste ju vi ändå som t ex läser Ulis blogg Hemlighetsmaken.

 2. Det här är det enda öltest jag litar på. Annars tycker jag att man kan läsa på var och varannan flaska att det vunnit någon form av pris med tjusigt namn (utom troligen Budweisser).

  1. Tror att det finns två grundtyper av utmärkelser. Dels dom som betyder nåt, som är från verkliga festivaler med oberoende ölälskare som domare, dels lull-lull från tillställningar arrangerade av ett gäng bulkproducenter. Gissar att medaljregnet därifrån fördelas ”broderligt”, ungefär som arrangemangen av ishockey-VM. Hur skulle annars Pripps Blå kunnat erövra en kitschpeng av ”ädlaste” valör?

 3. Nu är Hedemora även Sverigebäst på choklad. Det finns inget den staden inte klarar av.

    1. Fast i Borlänge heter väl kexen Brage-, som det mesta där.

     Multiplikation? Vad säger du? Alla tabellerna?

     Och till Hedemora kommun hör orten Stjärnsund där Christopher Polhem, ”den svenska mekanikens fader”, verkade. Fast han var inte född dalkarl, även om man skulle kunna tro det.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s