Jernis kropprakor

Vi hade i besök i helgen. Särskilt i fredags var det fullt hus med båda döttrarna, mågar och barnbarn. Vad skulle vi bjuda på? Jag hade gott om tid att fundera på den saken under den senaste sjukhusvistelsen i veckan. Kroppkakor, Ölands landskapsrätt som den är, går hem hos döttrarna.

kroppkakor

Öländska kroppkakor

Men jag la snabbt ner det projektet; orken är för närvarande minst sagt usel, och kroppkakor kräver sin man och/eller kvinna att anrätta. Varför inte en mer lättlagad variant?

Kraftigt speedad av kortison och plötsligt i ”prima” kondition kom jag hem på fredag morgon. Handla, hem igen och inställelse vid spisen. Visserligen var det alternativ jag till slut valde inte alls lika krävande och Hustru bistod föredömligt i diverse förberedelser. Hjälpte inte. Efter en nära-väggen-upplevelse fullt i klass med Jörgen Brinks i VM-stafetten 2003 stapplade jag sent om sider in i ”mål” i sexsnåret.

Det alternativa käket då? Jo, så här blev det (beräknat för fyra bastanta portioner):

Smet:
1½ kg råriven potatis
2 ägg
några mosade kokta potatisar eller ett par dec vetemjöl, eller lite av varje
2–3 tsk salt

Fyllning:
½ kg tärnat sidfläsk
salt (inte om fläsket är rimmat, förstås)
mängder av grovstött kryddpeppar, minst 2–3 msk i ostött form
2 gula lökar eller ett gäng scharlottenlökar, medelgrovt hackade

(För oss som inte äter kött rekommenderar jag som vegetariskt alternativ till fläsket en blandning av quornfärs och quornbitar skurna i fina tärningar som steks i ordentligt med matolja/smör.)

Tätning:
riven ost, åtminstone mellanlagrad

Gör så här:

 • Stek fläsket. Börja i kall panna och sätt värmen på max. Tillsätt eventuellt salt. När pannan blivit het är det dags att börja trappa ner ett steg i taget för att slutligen komma ner till medelvärme. Rör om ofta. Minst en kvart bör stekningen pågå. Blanda i kryddpepparn.
 • Stek löken på medelhög värme utan att den blir brun, och blanda sen ihop med fläsket.
 • Stek rårakor av smeten gyllenbruna, men bara på ena sidan, i smör på medelhög värme i en liten stekpanna (vår lilla är ca 18 cm i diameter).
 • Den första rårakan lägger du åt sidan. Stek därefter den andra medan du ovanpå densamma lägger fyllning i mitten och tätning (ost) längs periferin. Lägg sen på den första rårakan med stekytan uppåt. Fortsätt på samma sätt med varje par av rårakor. Du bör få ut 4–6 par. Efterstek och varmhåll i ugnen.

Serveras med rårörda lingon:

kropprakor 2

Tips: bjud gärna på kropprakorna som förrätt, men gör dom i såna fall betydligt mindre (plättlagg borde funka bra om man ser till så att det inte svämmar över).

OBS: Alla recept i bloggen finns registrerade i Jernis recept.

11 reaktioner till “Jernis kropprakor

 1. Mmmums….ser gott ut, men Herr Redaktör´n till pannkakor, kropprakor, kroppkakor mm så dricker man…. mjölk…modell mellan. 🙂

  1. Oavsett modell och tilltugg: nån sån ”man” (eller kvinna) finns inte i vårt hushåll. Inte ens inräknat Lakrits. 🙂

   1. ….men till havregrynsgröten vill väl Hustru ha mjölk iaf, tror jag. 🙂

  1. Ha! Det måste alltså ligga i släkten Brink, på nåt sätt. Just en till, den ena efter den andra …

 2. Det vattnas i munnen broder…kroppkakor är VÄLDIGT gott, men som den norrlänning jag ändå är föredrar jag palt. En äkta paltschwim är icke att förakta! Jag brukar göra en simpel variant av ”råraka”. Grovt råriven potatis, ner i stekpannan, salta. Bryn ena sidan och vänd hela ”kakan” på en tallrik. Tillbaka ner i stekpannan och bryn andra sidan, efterstek på svag värme tills den känns mjuk inuti. Servera med lingon. Vill man lyxa går det ju bra med fläsk eller bacon till. (Å faan va hungrig jag blev!) Gonatt å sov gott Busgubbe! 🙂

  1. Håller med, en riktig ”grovis”, den är fin.

   Vad jag förstått är skillnaden idag mellan kroppkaka och palt i stort sett bara kryddningen och mjölet (eventuellt lite vetemjöl i den förra, kornmjöl i den senare). Båda är nog lite av Fattigsveriges variant av pizza: man la i vad man hade. Fisk var i alla fall vanligt förr i kroppkakor.

 3. Den stora skillnaden mellan palt och kroppkakor, förutom mjölsorterna, är att potatisen i palt är rå medan kroppkakspotatisen är kokt. I alla fall här i Norrland. Dessutom har vi salt fläsk i palten och rökt skinka/fläsk plus kryddpeppar i kroppkakorna. Nu blev jag hungrig igen! 🙂

  1. När jag skriver kroppkakor menar jag öländska om inget annat anges. För att göra öländska kroppkakor används rå potatis och oftast en liten mängd kokt.

   Jag med. Vi är värre än Pavlos hundar. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s