Falsk matematik

Odds, vad är det? Enligt SAOL står det för förhållandet mellan vinst och insats vid vadhållning. Satsar du på en kuse med högt odds vinner du mycket, men å andra sidan är då chansen generellt liten att just ”din” häst vinner. Högt odds är alltså förknippat med liten chans, och vice versa.

falsk matematik 1.gif

Legolas – tidernas lågoddsare

Så kommer vi till bra eller goda odds. I vardagstal betyder det förunderligt nog detsamma som stor chans, vilket samtidigt, enligt resonemanget ovan, skulle antyda lågt odds. Hänger du med? Inte jag.

Visserligen finns det också i min värld bra eller goda odds. Det kan exempelvis gälla en kuse som står i 100 gånger pengarna men ett stalltips gör att du tror på vinst en gång av 50. Fortfarande liten chans, men i det långa loppet går du med vinst. Det är ett bra odds.

Minsta gemensamma nämnare kan man ofta höra eller läsa i någon bildlig mening. Uttrycket är snott från matematiken, även om ganska få känner till den egentliga innebörden. Några fler vet nog vad nämnare är (krumelurerna under bråkstrecket), men här verkar det snarare vara en högst besynnerlig ersättning för egenskap, attribut, grund eller faktor (som också är snodd från samma ställe, fast framgångsrikare).

Det kan exempelvis gälla samarbete som söks mellan företag: ”Gråzonskonsult söker partner. Vår minsta gemensamma nämnare bör vara snabba affärer med kontoret på fickan, alternativt dubbel bokföring.” Även om nämnare är gravt misshandlad känns det ändå inte helt fel.

falsk matematik 2
Men oftast vill man omfatta allt som är gemensamt. Likväl envisas folk med att även då använda samma uttryck: ”Terapeuten sa att vi måste försöka finna varandra igen, gå tillbaka till oss själva för att hitta vår minsta gemensamma nämnare”. Vadå minsta? Att båda kombatanterna är uppbyggda av en förfärlig massa elementarpartiklar eller skapade till Guds avbild (vilket du behagar)?

Det verkliga sorgebarnet är ändå tredubbelt (eller vad-fan-som-helst-dubbelt). Dubbelt betyder ju tvåfaldigt, och tredubbelt måste därför vara synonymt med tre-tvåfaldigt. Någon entydig tolkning finns inte, men det som ligger närmast till hands (i alla fall min hand) är tre-gånger-två-faldigt = sexfaldigt eller två-gånger-två-gånger-två-faldigt = åttafaldigt. Däremot skulle inte tolkningen trefaldigt finnas i min sinnevärld om jag inte visste att omvärlden menar just så.

falsk matematik 3

Ett 30-dubbelt minne?

11 reaktioner till “Falsk matematik

 1. Vem minns inte Legolas….nu kommer nostalgitrippen tillbaka! 🙂
  Citat från W: ”Legolas fick då gå i pension, försörjd resten av livet av ATG som betalade hans foder som tack för Legolas bidrag till travsporten”…..det kan man kalla STORT! Citat också: ”…det heta humöret gjorde att man snabbt kastrerade honom.” Ajdå….mindre trevligt! 🙂

  1. Fast jag inte är nån traventusiast -och spelare (blir väl en eller två Harry Boy om året) är Legolas ett oförglömligt minne, liksom maskusen Ego Boy.

 2. Ramlade nyfiket in via din kommentar hos Barbro Binda. Gillar vad jag läste så risken är stor att jag hemsöker din blogg även fortsättningsvis.
  God morgon! 🙂

  1. God middag och varmt välkommen. Jag ser fram emot dina kommentarer. 🙂 (Men räkna med en del uppehåll i mitt bloggande, se inlägget Brottstycken 5.)

 3. Logik och matematik är inget jag är särskilt bra på. Jag gillar bokstäver, inte siffror. En sak som stör mig är att ett graviditetstest är positivt om man är med barn. Det beror väl väldigt mycket på om man vill ha barn eller inte? Och hur ett HIV-test kan vara positivt begriper jag inte.

  Jag har en utmaning till dig på Yfronten och vill att du ska beskriva min blogg med bara ett ord.

  1. Typisk kulturkrock mellan humaniora och naturvetenskap.

   Jodå, Hustru har förvarnat mig. Jag går och grunnar på saken. Återkommer snart i din blogg.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s