Yrkeshygien

Yrkesbutik. Har du smakat på det nyordet? Jaha, så där kan man köpa yrken? Ungefär som på nätet, färdiga betyg och diplom för nåra ynka hundringar, hylla upp och hylla ner.

yrkesbutik

Okej, jag förstår, det rör sig förstås om en butik för yrkesverksamma, där man, beroende på profession, exempelvis kan köpa kirurgknivar i japansk superkeram, tandläkarborrar med oöverträffat bett, pedagogiska såväl som politiska pekpinnar, eller kräklor i finaste elfenben och ebenholts. Jaså inte?

Och så har vi Yrkesakademin. Här huserar följaktligen rektum (i stackens topp), dekadenser, professorer m m.

yrkesakademin

Naturligtvis finns här också gästforskare, som t ex prof Bull S. Hit och hans trogne assistent dr Farmerlip som studerar modeller för det optimala förhållandet mellan en åkers bredd w och antalet skär n hos en plog. Jasså inte?

Nej, jag ser absolut inte ner på praktiska yrken. Tvärtom är jag väldigt avundsjuk på dom som har tummen på rätta stället och direkt kopplar greppet. Däremot tycker jag sällsynt illa om när man våldför sig på etablerade begrepp som akademi och fåfängt hoppas sola sig i en glans som knappast finns. Det väcker bara ett löjets skimmer. Yrkesakademi blir dessutom dubbelfel – game, set och match.

Exemplen är närmast outsinliga. Hygientekniker är en klassiker för städkärring och sopgubbe. Nu tycker jag givetvis inte heller om dom senare nedsättande beteckningarna, men lokalvårdare respektive återvinnare verkar beskriva dessa högst hedervärda yrken väl.

6 reaktioner till “Yrkeshygien

  1. ….som inte detta var nog, nuförtiden har vi ingen riktig sommmar och för att inte tala om dom dj..la plaskvintarna som kommer i parti och minut! Nej…tacka vet jag….Skojar bara….nu ska vi vara snälla! 🙂

      1. ….även om jag är några dagar äldre än Herr Redaktör´n…så säger vi du! 🙂

  2. Hahaha, huvet på alla spikar! Samtidigt! Kom inte och säg att du inte är händig Herr Per, du språksvänger så jag jublar i min kammare! Skitbra, på ren svenska! (Men faan va jag utropstecknar!!!!!!!!!) Kram på hela dig! 🙂

    1. Tackar! Jag får väl för en gångs skull vara osvensk och lapa i mig. Jättekram tillbaka!

  3. Pingback: KomHem « Jernis

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s