Förrätt med avokado och fräsiga räkor

Nöden är uppfinningarnas moder. I och för sig gick det väl ingen större nöd på mig igår, men till middan blev jag kraftigt sugen på räkor. Vad värre är bör jag på grund av min infektionsbenägenhet undvika färska (i hemmet ej beredda) skaldjur. Hur såna från frysen räknas är jag osäker på. En på måfå inköpt perfekt mogen avokado i kylskåpet förväntade sig hur som helst den klassiska kombinationen. Tji fick den:

avokado

Lösningen (två portioner):

Fräs ett till halvannat tjog skalade ishavsräkor mycket hastigt i smör i riktigt het panna tillsammans med curry och en gnutta rökt paprikapulver. Känn hur den karamelliserade kryddmättade doften kittlar näsborrarna, ah! Låt svalna något.

stekta räkor

Snodd bild – mina såg ännu godare ut

Rör på ett litet kick ihop en enkel sås bestående av 1–2 msk crème fraîche, lika mycket chilisås och en skvätt skaldjurs- eller hummerfond.

Dela avokadon i två halvor (och skär gärna ett litet plant snitt på undersidan av varje halva så att härligheten inte tippar på assietten). Fördela räkorna över avokadohalvorna och häll på såsen. Strö gärna nåt färskt gott grönt (t ex dill, citronmeliss, koriander eller oregano) ovanpå som garnering.

Så enkelt och faktiskt mycket godare än standardvarianten. Givetvis kan man variera kryddningen av både räkorna och såsen. Men se till att det blir rejäl stuns. Jag hade gärna efter stekningen pressat över lite vitlök om den inte hade ingått i varmrätten.

OBS: Alla recept i bloggen finns registrerade i Jernis recept.

4 reaktioner till “Förrätt med avokado och fräsiga räkor

  1. Åååååååååååååååååh, du FÅR inte servera sånt gottigott i bloggen! Nu MÅSTE jag ju göra ett gäng mackor för att döva hungern som slog mig rakt i magen! Fy Per, FY!!! 😉

    1. Återkom gärna med en recension.

      Jodå, jag har läst dom båda förorden och håller på med inledningen. Mest läsning blir det när jag är inlagd.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s