Krondikesvägen 45

… i Östersund. Där bodde jag hösten -59 till hösten -65. Jag kommer till och med ihåg telefonnumret: 13224! Nuvarande nummer har jag svårare att komma ihåg, särskilt till mobilen. En lätt demensvarning är kanske på sin plats.

Jag hittade ett kort från den tiden, troligen april -60:

östersund

Att det är vår tyder också jordhögen bakom staketet på. Till höger sitter lillasyster Kia i en sittvagn av tidstypiskt snitt. Storebror Olof poserar rakryggad framför kameran medan Jernis fränar sig på den av storebror generöst utlånade ”kedje”-cykeln.

Den hade Olof fått av morfar på sin födelsedag ett år tidigare. En vinröd 17-tums Crescent, det bästa som gick att få på den tiden. Notera generatorn vid framhjulet. Hur den är monterad begriper jag inte, och ännu mindre varför.

Vi står på trottoaren, märkligt bred förresten, utanför ingången till kedjehuset där vi bodde. På andra sidan gatan reser sig nyuppförda hyreshus, minst ett decennium yngre än miljonprogrammets tröstlösa fuskbyggen.

I bakgrunden längs vägen syns två bilar (framgår bättre på kortet, måste skaffa bättre skanner). Den på högra sidan gissar jag är en Volvo Amazon. Till vänster är det med största sannolikhet en italienskt parkerad (vänstertrafik rådde) Volvo PV med delad framruta.

Vägen ser ut att vara asfalterad, men jag minns så väl den tidigare sötäckliga doften från tankbilarna som lutade grusvägen. Ett annat minne är postgången. Två gånger om dan kom brevbäraren, på morron och vid ett-tiden, utom på lördagarna då kungliga postverket snålade med ett enda besök.

6 reaktioner till “Krondikesvägen 45

 1. Dynamon brukade monteras på en ”hållare” (en form av arm) som var fäst på framgaffeln. Det är roligt med gamla kort från förr upptäckte jag när jag nyligen återfann min fars gamla negativ i en kartong. 🙂
  Ha det bra 🙂

  1. Så var det fast hållararmen inte framgår på bilden.

   Visst är det läckert med gamla kort. Önskar att jag hade många fler. Jag har tittat en del på dom du lagt ut. Fina. Nostalgi.

   1. Jag skulle också vilja ha fler foton från ”förr” men jag får glädja mig åt de som finns bevarade 🙂
    Nostalgi? Nja… det är ju en bild av den historia (miljö) som gjort oss till de individer som vi är idag.
    Dessutom går det ofta att plocka ut samhällshistorisk ”hårdvara” ur en bild vilket du gör ex.vis ifråga om bilmodeller och dynamo 🙂

 2. Klart man hade dynamo och var förberedd för lyset. Lampan fick man köpa till om man hade råd och behov, själv hade jag både dynaomo och lampa men cykeln gick så tungt att trampa då så jag åkte hellre i mörkret.
  Sedan hade jag en reflex som jag fick av några militärer som hade repövning i skogen nära oss. Reflex det var spännande saker, bara namnet var spännande…
  Läser din blogg med glädje…./mammagyrot numera flyttat från Sandviken till
  Gästrike Hammarby

  1. Ja, tungt gick det, eller så gick det lätt ibland, särskilt i snömodd, för då slirade den jäveln så att det i bästa fall glödde lite där fram.

   Reflexband hade jag nog också på cykeln, som man klistrade fast som en tejpremsa. Och en massa klistermärken som farsan fick på mackar. Det var Caltex, Esso (”In med en tiger i tanken!), Gulf, IC/OK, Koppartrans m m.

   Roligt att du gillar och läser min blogg!

   Tror jag åkt igenom Gästrike Hammarby nån gång. Ganska fint ställe va?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s