Glaskonstnärer, 2

Som jag tidigare berättat åkte jag våren 2001 till Wellington, Nya Zeeland för att kongressa och avnjuta ett antal spirituella standardiseringsmöten under en vecka. När man ändå åkt till motsatta sidan av klotet vore det förstås läge att ta ut ett par veckors semester för att se sig omkring. På grund av arbetstrycket i vår familjefirma fick jag dessvärre nöja mig med ett par-tre dar.

Men jag hann i alla fall besöka min gamla sommarbästis Ola Höglund. Ola flyttade som ung med sin blivande fru Marie Simberg, först till Australien och därefter till Nya Zeeland för att så småningom etablera sig i staden Nelson:

nya zeeland-karta.JPG

Både Ola och Marie är glaskonstnärer, fast med olika inriktning. Tillsammans har dom byggt upp det mycket framgångsrika ”glasbruket” Höglund Art Glass. Medan Marie verkar som huvuddesigner arbetar Ola med själva glasblåsningen för att i nära samarbete realisera Maries idéer. Kvalitén på de slutliga glaskonstverken måste till lika stor del bero på skickligheten hos formgivaren som hos blåsaren.

höglund art glass 1

Bilder från galleriet/affären i Nelson. Men titta gärna på hemsidan. Där finns ännu finare föremål och framförallt mycket bättre foton.

höglund art glass 2

Ola och Jernis i deras soffa (några lassiepoäng kanske det kan bli vad det lider)

Så särskilt mycket glas kunde jag tyvärr inte ta med hem i flyget. Jag fick nöja mig med några enkla men mycket vackra glasbägare åt döttrarna och en tjusig tillbringare åt Hustru:

höglund art glass 3

På hemvägen var det ett sextimmarsglapp mellan flighterna till och från Sydney. Givetvis passade jag på att se stan, inklusive operahuset. Och så slank jag in på en fashionabel galleria där Höglund Art Glass hade en shop:

höglund art glass 4

Så särskilt stort, volymmässigt, tror jag inte deras företag är. När jag var där fanns förutom paret Höglund-Simberg en handfull anställda och några lärlingar. Men deras namn är stort, särskilt i det nya hemlandet och i Australien. Höglund Art Glass har bland annat skapat the Art Glass for the Sydney 2000 Olympics Games och the Official Team New Zealand and America’s Cup in 2000 and 2003 Art Glass, kolla här.

Sedan dess har Ola och Marie öppnat ännu en ”studio” i norra Australien där dom omgivna av regnskogar arbetar vintertid (dvs under vår sommar).

Det är dessutom värt att påpeka att Olas syster Anna är en känd illustratör och författare av barn- och ungdomsböcker.

2 reaktioner till “Glaskonstnärer, 2

  1. Vilken intressant berättelse! Marie Simberg känner jag till, men har aldrig kopplat till Höglund. Men NU vet jag! Vilka härliga alster, det måste ha varit fantastiskt att gå runt bland dem. Och tack för hemsidan, många vackra saker att njuta av där. Känner även till Anna Höglund, men har inte vetat att hon är släkt med ”Höglunds”. Man lär sig nåt nytt hela tiden! Tack för en trevlig lektion magister Per! I natt skall du sova som en liten bäbis, kom ihåg det. Natti-natti! 🙂

    1. Det var en kul och stor upplevelse. Då tänker jag på BÅDE Ola och Marie i deras studio och hem tillsammans med allt häftigt glas, OCH Nya Zeeland i sig (det lilla jag hann se).

      Sov som en bäbis, nästan, kissade inte på mig. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s