Barockt

Som ung gillade jag klassisk musik, och gör det fortfarande. Tyvärr blir det inte så mycket lyssnat numera, varken på det ena eller andra. Det andra kan innebära nästan vad om helst förutom svensk dansbandsmusik och rap (vilket jag personligen inte ens definierar som musik, möjligen taktfast poesiuppläsning om jag är på mitt mest strålande solskenshumör). Frank Zappa är min stora favorit.

Hur som helst började jag tidigt lyssna på Felix Mendelssohn (särskilt En midsommarnattsdröm) och framförallt JS Bach. I 14–15-årsåldern önskade jag och fick ett fett Bach-vax i julklapp:

bach

Varför jag tände på just Bach har jag aldrig begripit, inte förrän förra helgen när jag lyssnade på Veckans konsert i repris på TV2: Bach bjuder upp! Där spelades Bach på svenska av riksspelmannen Lisa Rydberg på sensträngad fiol och Gunnar Idenstam på tramporgel:

bach spelar upp!

Konserten är en mix av svensk folkmusik och barockmusik à la Bach, men det är inget potpurri där dom två typerna glider in i varandra, utan varje låt liras för sig. Men oj vad man hör hur allt hör ihop – hur jättehäftigt som helst! Jag hade tänkt mig att locka med ett klipp direkt i rutan, en funktion som SVT numera erbjuder oss bloggare, men det är lögn i helvete att få in det. Endera är det nåt elektroniskt eller så bojkottar WordPress allt vad public service heter.

Men lyssna på hela konserten på SVT Play (jävla namn!) fram till 27 oktober, och skynda att fynda om du inte har hört den förut!

Visste du förresten att Zappa har komponerat en hel del klassisk musik och vunnit flera stora priser i mycket välrenommerade tävlingar i hård konkurrens? Givetvis gjordes bedömningarna utan vetskap om kompositörernas namn.

2 reaktioner till “Barockt

 1. Jag har aldrig varit ”aktiv” musiklyssnare. Är radiomänniska och har fått musiken i blandad form genom etern. Men visst gillar jag musik! Jag kan lyssna till det mesta, bara det är kvalité. Att Zappa gjort klassisk musik har jag en diffus aning om, du får gärna tipsa vad/var jag kan söka. Skulle vara intressant att lyssna. Du har ju kvar gonattkramen från igår, så spara denna till tisdag. KRAM!:-)

  1. Den finns en del skivor, bl a följande:

   London Symphony Orchestra Vol. 1 & 2

   Strictly Genteel: A Classical Introduction to Frank Zappa

   Orchestral Favorites

   Tyvärr äger jag inget av dessa album. En annan något udda Zappa-skiva som jag däremot har är ”Jazz from Hell” med instrumentell jazzrockinfluerad musik.

   Sök/köp på nätet!

   Har sovit gott på gårdagens. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s