Prisjägare

Nu får det fanimej vara nog med trakasserierna från dom folkvalda. Snacket om ”att vi förtjänar dom politiker vi har” är jag så innerligt trött på.

Jag är sen början av 70-talet en inbiten snusare, har aldrig rökt, i alla fall aldrig dragit ett halsbloss. När jag började kostade en dosa (50 g) ca 90 öre medan ett paket cigg gick lös på en femma jämnt. Sedan dess har konsumentprisindex ökat ungefär 7,5 gånger. Cigaretterna har under samma period blivit 10 gånger dyrare, men med tanke på stigande köpkraft bränner en rökare idag ändå en mindre del av lönen än då.

snus ettan

Men nu kostar en dosa (45 g) mellan 40 och 50 spänn, säg 45. Det ger en prisökning på 55 gånger! Man behöver ju inte vara nån Einstein för att räkna ut varför. Rökarna kommer man inte åt, för höjde man skatten motsvarande skulle syndafloder av smuggelcigg välla in från Baltikum och andra lågprisländer.

Motsvarande gäller inte för snus precis. Därför kan statskassan bekvämt kompenseras genom att vi snusare helt oförtäckt pungslås å det grövsta. För bland våra närmaste grannar finns traditionen bara i Finland, där snus numera är bannlyst av EU:s småpåvar, och i Norge, vars skrevsparkande politiker är än stålskoddare.

Nån omtanke om folkhälsan är det alltså inte frågan om. Visst, snus är inte nyttigt, men folk blir mycket sjukare av rökning. Den kostar på både vad gäller sjukvård och sjukfrånvaro. Skulle gärna vilja höra minister Borg förklara hur den förda tobakspolitiken går ihop med arbetslinjen. För att inte tala om det faktum att det i dom flesta jobb är omöjligt eller förbjudet att röka under effektivt arbete. Men snusa går förträffligt! Nikotintuggummi funkar däremot betydligt sämre, i alla fall för oss män. Förresten är tuggummina också snuskigt dyra. Skulle inte förvåna mig ett dyft om Janne Josefssons nästa scoop avslöjar att läkemedelsbolagen bjuder vitt och brett bland skattebeslutande makthavare.

Måste bara få visa min fina dossamling:

snus min dossamling

Näverdosan har jag köpt själv i mitten av 70-talet. Läderflärpen på locket är utsliten. Den ovala dosan i mässing är ett fint arbete från samma tid, ursprung bortglömt. Den runda koppardosan med Dalarnas landskapsvapen instansat har jag fått av en ex-svägerska, kanske när jag fyllde 25. I den kan man placera den köpta pappdosan. Den verkliga klenoden har jag förstås sparat till sist: en klassisk Albyl-ask. Såna hade mina öländska bondekompisfarbröder varsin. Varje morgon fyllde dom på sin ask med en dagsranson från kardusen (paket eller omhölje av papp och papper) som innehöll 250 g.

8 reaktioner till “Prisjägare

 1. Det finns de som gör sitt eget snus av råtobak (speciella snussatser). Mycket billigare.

  1. Jo, jag har hört talas om det och tänkt prova. Det gäller att komma sig för och lita på att man får fram den ”rätta” smaken. Men faktum och kritiken kvarstår att politikerna på knappt 40 år med hjälp av skattehöjningar drivit upp snuspriset med drygt 7 gånger i förhållande till KPI.

 2. tjusig albylask. har en viss förkärlek för plåtburkar. Du har ingen albylask som det står tom vilket apotek den kommer ifrån?

  1. Tyvärr är det den enda Albyl-asken jag har. Minns att det tidigare var blå askar, eventuellt med apoteksnamnet angivet.

   Notera resterna efter tejpremsan som nån flitig hand på Leos fabrik i Hälsingborg klämt dit som försegling. Originalskicket borde rendera högsta betyg av Knut Knutsson.

 3. Är snuset SÅ dyrt? Då fortsätter jag att röka. Inget av det är riktigt klokt, men nu är det som det är. Angående Albylaskar så har jag en liten samling värktablettaskar i plåt. Albyl hade inte apoteksnamn på, Magnecyl däremot. Och som jag minns det så var Barnalbyl i blå ask.
  Har lyssnat på Zappajazz, men DET var inte min grej. Hittade Strictly Genteel, det var däremot intressant lyssning! Tack för att du delar med dig! Nu ska vi se, har du nån kram att sova på i natt? Om inte så får du en här: KRAM!!! 🙂

  1. Jäpp. Men nu har jag följt rådet från vildhunden (= varg = ulf!) och köpt en rejäl sats för den händige hemmapularen (www.limpans.se), butik i Gävle. Enligt uppgift ska kostnaden bli 6,50 per dosa. Då är vi plötsligt nere på samma nivåer som 1970 (givet relativt KPI). Hoppas det blir bra så kan dom skita på sig i Rosenbad.

   Så var det, du har förstås rätt angående tablettaskarna.

   Delar så gärna med mig, liksom du, och i kväll blir det minsann dubbelkram! 🙂

 4. Min äldste son gör eget snus och verkar ganska nöjd därmed. Jag köper råtobak hos Limpan och framställer egna cigaretter. Priset hamnar under 10 kr/ask. Smakar lite annorlunda än Marlboro men man vänjer sig snabbt. Särskilt om man tar hänsyn till kostnaden 🙂

  Hur snus smakar vet jag inte. Jag har aldrig snusat 🙂

 5. Storebror och jag köper hem från Kungssnus tillsammans. Har gjort det stadigt i ett par år. Riktigt bra snussater om jag jämför med andra snussater som finns.

  Har för mig att en dosa kostar omkring 6:50 när jag räknade ut det.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s