I särklass

Särskrivning var det mycket mer hallå om för några år sen. Fortfarande verkar det dock vara lika vanligt och besvärande. Jag har full förståelse för att dyslektiker kan ha svårt att hålla ihop orden, och ibland överkompensera med hopskrivning, men när man skiter i vilket, eller ännu värre medvetet konsekvent särskriver för att vara anglofilt frän, ja då blir jag kinkig.

särskrivning 1

Fast jag ska ovilligt erkänna att jag nån gång då och då kommer på mig själv att särskriva, tummen slinter liksom på eget bevåg ner på mellanslagstangenten. Manuell stavningskontroll hittar för det mesta eventuella grodor; den av Microsoft tillhandhållna är dessvärre i stort sett oduglig för uppgiften.

Jag hittade en knippe roliga och tänkvärda särskrivningar på den numera nedlagda http://www.skrivihop.nu/:

hugg orm – effektivare än att slå den?

brunstens batterier – något för massageapparater?

skum tomte – tar klapparna själv.

rök fritt – bolma på bara!

släng gungan – den är nog trasig.

kassa skåp – inget att förvara något värdefullt i.

hand tvättas – före maten.

bind galen – innan han skadar någon!

skygg lapp – skraj same?

håll platsen – så ingen annan tar den.

sjuk gymnast – kan behöva en sjukgymnast.

barn under kläder – rädda dem innan de kvävs!

super under ställ – dricker alkohol medan han sladdar?

ett trumpet solo – tutar lite motvilligt?

är du djur och naturintresserad? – är inte de flesta djur naturintresserade?

extra knäck till jul – lite julgodis är aldrig fel.

inte rädd för att visa fram fötterna – hoppas bara att han tvättade dem innan.

särskrivning 2

Läs en satirartikel här i bloggen om särskrivning, se Den nya folksjukdomen!


11 reaktioner till “I särklass

 1. Det allra värsta särskrivningarna (säger som brorsan, borde det inte heta sär skrivning) lyckas jag oftast undvika, men jag kommer på mig själv ibland med att ha problem med ikväll/inatt/imorgon eller om det ska vara i kväll/i natt/i morgon. Annars bjuder jag på detta tips i ämnet: http://gyrot.wibrand.se/skrivtips

  1. Såna där småordsuttryck med prepositioner, adverb etc tror i alla fall (eller iallafall) jag man kan göra lite hur som helst (eller hursomhelst) med. Grundrekommendationen är nog särskrivning, men t ex ikväll duger gott. Ett undantag är fastän, som hellre hopskrivs. Guillou kör med en egen hopskriven specialitet: såfort.

 2. Usch, jag förstår om du inte läser min blog. För där är det säkerligen massa isärskrivningar, stavfel samt meningsbyggnadsfel. Men jag tog ett beslut tidigt att jag bara skulle ”KÖRA PÅ”.
  Jag är förvånad att jag inte får så mycket skit för detta.

  Men om herrn någongång är inne och läser på min blog, ber jag här och nu om ursäkt för alla fel jag gjort samt alla fel jag kommer att göra i framtiden.

  1. Kör på. Innehållet är överordnat formen så länge det förra är begripligt; det gäller i allra högsta grad på en blogg. Visst är det en fördel att hålla sig till språkreglerna, men om dom hämmar det spontana skrivandet för mycket tycker jag det är rätt att göra som du.

   Anledningen till att jag inte läser din blogg så ofta är helt enkelt att jag lägger ner för mycket krut på min egen. Men Hustru bevakar förtjänstfullt bloggosfären, så jag får ändå höra eller se ett och annat. 🙂

 3. Är i Uppsala igen, på UAS. Mår som en prins efter två påsar fylligt rött (varunummer okänt) och kvällssilen.

   1. Nja, snarare trestjärnig gourmetmiddag. 1700 spänn går en spruta loss på, lika mycket för morronsilen.

    1. Sorry….läste kvällssillen…hehe….har glömt att käka morötter på några dagar. Välkommen tillbax…förresten! 🙂

 4. Det var många fina sär skrivningar!!
  ”fiskrökeri”, är ett ord som brukar bli fel ibland när jag läser det på skylten hemma hos mor o far på landet! Kröka fisar, javisst varför inte?
  Jag läste även fel som barn en gång på Trivial Pursuit och det skrattades gott åt mitt ”urin-vånare”-uttal istället för ”urinvånare”

  1. Flertolkningsbara sammansatta ord är också kul. ”Fiskrökeri” har jag missat, den är riktigt bra. 🙂

   Skyltar med ”Bildemontering” ser man här och var. Bilder vet jag ju vad det är, men hur emonteras dom?

   ”Bangolf” är en annan skylt som får mig att associera till dansk vikingahövding modell Hagbard.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s