Trafikpolemik, del 1

Vad heter landets största lekplats? Svarar du Gröna Lund så är det fel. Du får en chans till – nå? Nej, Liseberg är dessvärre heller inte rätt, liksom Clas Ohlsons samlade butiksyta. Nix, korrekt svar är vårt allmänna vägnät.

Vissa kör som skållade ökenråttor. Av nån alls icke outgrundlig anledning är det i första hand män som gestaltar dylikt torterade sandlådegnagare:

ökenkuk

Varför, förutom den anatomiska likheten? Jag tror inte ett dyft på att det bara är miljön som formar skillnaderna mellan könen, såväl i det här avseendet som i många andra. Nej, här är det också hormoner som styr, adrenalin och testosteron. Kemisk kastrering vore säkert ett sätt att få bukt på ofoget, men å andra sidan skulle det inverka menligt på landets redan risiga födelsetal.

Men även miljön, eller snarare (o)kulturen är givetvis av stor betydelse. I dom flesta andra situationer uppför sig inte mina ”bröder” fullt så illa som i trafiken, möjligen med undantag av vissa omänskliga ”element” i den sedan urmänskliga tider nedärvda och tungt machobelastade jakten.

Det är inte särskilt svårt att begripa varför det är så. När jag var ung, innan högertrafikomläggningen, gällde precis som på Autobahn fri fart på dom flesta landsvägar. Att köra så snabbt som man själv tyckte ansågs då som en ”mänsklig rättighet”, vilket tyvärr gått i arv generation efter generation. Det i sin tur beror till stor del på den monumentala flatheten hos politiker – av vilka dom flesta har varit, och ännu är män. Kan det finnas nåt samband? Samma kultur- eller attitydproblem fanns, och finns fortfarande inom polisen.

Enligt min mening är det helt orimligt att en med skattepengar finansierad infrastruktur upplåts åt livsfarliga lekar som riskerar livet på gemene man. Det är inte så att jag nekar nån att känna nöje i att köra bil, bara man kör inom lagens råmärken. Passar inte dom galoscherna tycker jag man ska hålla sig på avlysta vägar eller tävlingsbanor. Med så många ”fartglada (dvs pruttbegivna)” herrar som det verkar finnas, speciellt rattande ”körglada” så kallade premiumbilar, borde det inte vara nåt som helst problem att privatfinansiera ”nürburgringar” i vilken bonnhåla som helst.

pruttmärke

2010 års mest angelägna vägmärken

Läs den spännande fortsättningen i Trafikpolemik, del 2!

11 reaktioner till “Trafikpolemik, del 1

 1. Ja, fy fasen vad det går fort. Inte bara tiden. Jag tycker som du, att grabbgubbarna kan busköra hormonerna av sig i inhägnader. Ivrigt påhejade av hormonstinnor kanske..
  Den lille ku(f)en på bilden var väldigt söt men AJ så ond!
  Sov gott! 🙂

 2. Hehe….idag var det gnälligt bäste Herr Redaktör´n! 🙂
  Överlag tycker jag att det körs bra….om inte ”Gubbe med keps” eller ”Dam med handväska”….kommer ut på vägen. Före H-omläggningen fanns det ju knappt inga bilar….eller minns jag fel…man är ju d ä? 🙂 Ha det bäst!

  1. Jäpp, och mera galla blir det kanske redan i kväll.

   Före H-omläggningen? Gjorde man en sån också på 40-talet? 🙂

   1. Hehe…under Dagen D för H-omläggningen åkte jag på fortkörningsböter i Kopparberg, på väg från Norrköping till Borlänge, det var 30 km/t i tätbebyggda områden då….och jag gasade på i 45 km/t…det gillade inte ordningsmakten. 🙂

 3. Pingback: Uppumpat « Jernis
 4. Visst, det finns de som leker på vägarna i vad som ser ut som ett försök att kompensera för något. De skall inte försvaras.

  Sedan finns det också ett hyfsat stort antal som anpassar sig efter omständigheterna: Det är en oerhörd skillnad på en dag när det är soligt, torrt och ingen trafik jämfört med exakt samma väg i rusningstrafik, novembermörker och snöyra. Skylten för tillåten hastighet ändras dock inte. Polisen är ute och kollar hastigheter bara i det första fallet, när det är skönt att jobba ute, och inte i det andra, när det verkligen skulle behövas!

  1. Ja, majoriteten kör säkert bra, men tillräckligt många inte. För mig känns det som så att det är de hänsynslösa förarna som stiftar sina egna trafiklagar som på nåt vis sätter ribban och skapar en otäck grundstämning. Jag är alltid rädd i trafiken.

   Jag håller helt med dig om anpassad hastighet. I Naturens eget skafferi skriver jag lite om just det.

 5. Huga! Manlighetens svar på ”vagina dentata” — en k*k med tänder.

  Det är ditt fel om jag har jätteskumma mardrömmar i natt. 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s