”Vattuskräck”

På 40-talet skaldade Ulf Peder Olrog ”Allting går att sälja med mördande reklam, även lagom söt konserverad gröt”:

Döm om hans förvåning, givet att han levat, så går det fortfarande alldeles utmärkt, fast än mer utstuderat – kvar i förpackningen är numera i stort sett bara rent vatten.

Jag är med i ”SIFO-klubben”. Det innebär att man nån gång per månad får ett e-brev med en Internetlänk till en marknadsundersökning. Som motprestation för tyckklickandet tilldelas man 5 % av en dragning på en premieobligation. För att summera det antal spänn det kostar SIFO behövs knappast mer än tummetott eller lilla vickevire. Givetvis har jag ännu inte vunnit nåt, inte ens en tjugondels sidovinst, om nu såna finns. Men det är ganska intressant att delta, att få veta vad tillverkarna vill veta om oss konsumenter. Visserligen blir jag ungefär varannan gång utkastad med ”Tack för din medverkan – du tillhör inte den målgrupp vi söker” redan vid fråga 3 angående arbetsgivare. Småföretagare är ointressanta inte bara för politikerna.

Nåväl. En gång då jag dög handlade det om handlande av vatten på livsmedelsaffärer. Fast jag uttryckligen förnekade att jag någonsin köpte något av 20-talet märken fortsatte frågandet ihärdigt hur viktigt jag tyckte att det var med flaskornas placering i hyllorna, flaskornas design, flaskornas etiketter etc. Avslutningsvis ville man också veta om jag valde märke för att ”tala om vem jag är” och i såna fall vilket. Gävle Vattens på tapp fanns inte ens som alternativ:

Det måste vara en stimulerande utmaning för handlarna att tillgodose den kräsne konsumenten. Säg 4 (av 20 möjliga märken) gånger 2 (storlekar) gånger vid pass 8 (naturell + ett antal mer eller mindre vämjeliga ”schampo”-smaker) ger totalt 64 alternativ. Som bonus finns många sorter både med och utan kolsyra. Till båtnad för valfriheten levereras numera också vissa märken på vuxennappflaska:

Och allt detta ska fraktas länder och riken kring.

2 reaktioner till “”Vattuskräck”

  1. Tänka sig…för ett knippe år sedan fick någon på kommunen en snilleblixt med att ha ”Borlängevatten” på flaska…så klart ingen succé direkt. Men det är kanske en förklaring till att Falun numera tar sitt dricksvatten från grannkommunen…eller kommunen den granna! 🙂

    1. Kunde nog ha blivit, om man piffat till det lite med några droppar svartlut från Kvarnsveden och förstärkt med en skvätt lakvatten från Domnarvet: ”Borlängevatten – med den rätta smaken och alla mineraler du behöver”. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s