Namnskick

Kollade en snutt på Vinterstudion. Visst är det fascinerande med namn. Visserligen var just idag Dominik Landertinger (kom ihåg att som Ulfbåge lägga betoningen på första stavelsen i efternamnet och skorra lite världsvant på r:en) den framgångsrikaste österrikiska skidskytten, men sen länge har jag förundrat mig över namnet på en annan duktig åkare i laget, Christoph Sumann:

Nog borde man heta Schumann om man kommer från Österrike, eller hur? Kan han möjligen tillhöra en från Finland återflyttad gren av släkten? Joller från Schweiz ”talar” för sig själv. Jag ska heller inte försöka mig på några På spåret-lustigheter om det svenska skidskyttestjärnskottet Fredrik Lindström.

Alpint. Schweizarna är duktiga på namn. Efter avslutad slalomkarriär lär det bli raka spåret till Hollywood för landets nya Spitzenname. Tänk dig själv när förtexten rullar och du med ståpäls läser Fränzi Aufdenblatten:

Slutligen måste jag ge en eloge till Anna och André i studion som klagade på att Anja inte är . Det hade ju låtit extra fånigt här med det ännu nysvenskare inte är på tå. Minns själv hur svårt det var med just låg fästpunkt.

9 reaktioner till “Namnskick

 1. Många roliga namn…Lars Bögh (mv Dk)..Simone Luder (Ol-Alplandet)…Matilda Buske (Triathlon Swe)…
  Pietro Piller Cottrer (ski Italy)…betyder det Pillertrillare? 🙂

   1. Tänkte så oxå….men man vill ju vara lite anständig(ibland)så här nära Julefriden! 🙂

  1. Det blir fan inte bättre när hon, efter sitt äktenskapliga namnbyte, benämns som Simone Niggli, f.d. Luder.

    1. Säg inte det. Tidigare visste man att Luder var efternamnet, nu är det klart att Niggli är namnet och hur Luder kommer in i bilden blir mer oklart.

 2. Annars tycker jag österrikare ska heta som skådeplatsen för en backhopparvecka, där man får in en hel valsmelodi i uttalet.

  Var det Magnus & Brasse som pratade om Wienervalder Gruber Schnuber Schnee eller liknande.

  1. Kan mycket väl vara dom. Det får mig också att tänka på Bengan Wittströms och Kjell Swanbergs avslutningshälsning i varje avsnitt av crazyradioserien ”Plattetyder”: ”Auf Wiederschnitzel, och det ligger ju inget nedsättande i det”. (Har nog tidigare kommenterat in det på din blogg, men förtjänar en repris.)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s