Jernis elspartips

Under den kalla årstiden, dvs ungefär från 7 september till 28 maj, kan du särskilt nattetid spara några kilowattimmar el och kronor samt en gnutta koldioxidutsläpp (vid eluppvärmning av bostaden lär dock besparingen bli försumbar eller negativ). Ut i friska, kalla luften några timmar med det ungefär rumstempererade rubbet som du tänker stoppa in i kylen eller frysen. Det kan vara allt ifrån resterna av lasagnen som ska frysas in, till en platta pilsner för kylning. Giv akt på skator, möss, törstiga grannar och andra snyltgäster.

Metoden att kyla utomhus är förstås urgammal, långt äldre än masen Carl Munters och pågen Baltzar von Platens uppfinning Kylskåp för hemmabruk som Electrolux tjänat miljarders på:

Att kombinera dom två metoderna är heller ingen ny tanke. Men vad ska man kalla själva energispartipset, dvs steg 1? Förkyla och förfrysa är ju redan upptagna av humana, kroppsliga åkommor, vilket är intressant i sig. För som invandrare skulle man lätt kunna dra den ”befängda” slutsatsen att förfrusen innebär förfärligt förkyld, kanske inte grymmaste svininfluensan, men ändå.

Ett annat besläktat men riktigt fånigt och onödigt ord är förhyrda som man kan få beskt besked om på vissa parkeringsplatser:

Vadå förhyrd? Har du nånsin sett efterhyrd? Eller är parkeringen så grönjävligt sönderhyrd att asfalten är helt utnött? Min själsfrände Ingemar Unge har också spytt galla över uttrycket i sin språkspalt i Tidningen Vi. Tyvärr ligger hans spalt inte på nätet, men kolla gärna på Ingemars blogg.

7 reaktioner till “Jernis elspartips

 1. Dom som har förhyrt kan man säga har hyrt först….men vad säger Redaktörn om förstånd med samma liknelse. Finns det något före ståndet? Äsch….Julefrid var det visst någon som skrev tidigare. 🙂

  1. … eller förhyrt sig, inte längre råd med dom dryga månadsavierna.

   I dag är det midvintersolståndet, inte mycket bevänt med resningen, men i alla fall: NU VÄNDER DET!

 2. Ett tips av samma stuk: tina gärna upp fryst mat i kylskåpet (särskilt under sommarsäsongen) eller utomhus (särskilt under uppvärmningssäsongen). Var den eventuella brytpunkten går beror på utomhustemperaturen och typ av uppvärmningssystem.

 3. Skulle man kunna tänka sig att köra med några pet-flaskor, till 90% fyllda med vatten, som man fryser utomhus och sedan pytsar in i kylen efter behag.

  1. Det skulle säkert funka bra. Men som sagt, idén hänger på typen av bostadsuppvärmning. Förutsättningen är att den är ”grön” och klart billigare än vad den skulle vara med el. Med eluppvärmning vore det nog till och med korkat att ”hämta in kyla”, dvs det skulle troligen ge en total negativ effekt.

 4. Jag föreslår NEDfrysa, NEDkyla. Synpunkter på uthyrda parkeringsplatser har jag inga, jag cyklar. 🙂
  Däremot får DU gärna ha synpunkter på: Förlovad (ja, inte med MIG) Alltså, är man ”för evigt lovad” eller ”lovad i förväg”? Kram får du i dag magister Per, men bara för att det är stånd i vintersolen. 🙂

  1. ”För evigt lovad” låter som kristna högern, så jag håller på det andra. Men om man byter ut ”v” mot ”r” blir det knepigare: ”för evigt lorad” eller ”lorad i förväg”?

   Nattkram från Jernis som inte kan sova – har just strukit sömntabletterna i det vildvuxna pillersortimentet. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s