Julkul

… inne, kuling ute. Julen firade vi traditionsenligt i Sandviken hos min yngsta dotter – ”alla” var där. Knytis som vanligt med alldeles för mycket och god mat och dryck. Av exhustru fick Hustru och jag:

Nej, det är inte ett Göran Persson-änglaspel som man skulle kunna förleda sig att tro, utan ett Arne Weise-dito – skitfränt! Bengt Feldreich hade också varit stort, men helst av allt skulle jag förstås velat ha ett med Lisbeth Åkerman. Men hon får väl ligga i ännu några jular innan min önskan kan gå i uppfyllelse. Jag lyckades i alla fall att mellan programmen släta över Lisbeth med en och annan julslängkyss, allt under det att Hustru hotade med vite i form av balkongövernattning.

***

Arbetsgivarjul och arbetstagarjul är välkända begrepp. I år verkar det överväga klart åt det sistnämnda. Som egen företagare – med bolag, inte enskild firma – är man formellt anställd av företaget och följaktligen arbetsgivare åt sig själv.

Så himla flexibelt kan tyckas: är det arbetstagarjul intar man givetvis arbetstagarrollen och annars arbetsgivarrollen med ty åtföljande lång och välförtjänt helgvila oberoende av dagsfärgen i almanackan. En förmån som måhända borde beskattas?

I praktiken är det nog tvärtom: är det arbetstagarjul intar man arbetsgivarrollen och piskar sig själv till övertid utan ob medan man vid arbetsgivarjul agerar den ständigt lojale medarbetaren. Kanske en nackmån som borde rendera skattereduktion?

7 reaktioner till “Julkul

 1. Men klar fördel till arbetsgivaralternativet när det erbjuds studieresor…..med tryckta program, så revisorn blir nöjd. Avdragsgillt och allting. 🙂

 2. God Jul till dig, Jernmannen, tack för mycket intressant och roligt att läsa under det gångna året.

 3. Jag tager det jag blir given, tjugo dagar tager jag rakt av. Lååååååååååååååååååångledigt över jul och nyår! Hehehe!
  Avundsjuk blir jag på er fina julklapp, en sån borde alla ha plingplongsnurrandes i sina hem vid juletid. God fortsättning på dig Per! Åsså Kram! 🙂

  1. Fritt ända till Knut? Avis jag med.

   Det enda lilla felet är just att den spelar med stämningsfull sordin, höres varken pling eller plong. Fast snurrar gör den.

   Tack det samma, och kram – vi träffas åter en annan dag. 😀

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s