Fisk och bröd

… var ju lite av Jesus grej. Men jag tänker lik förbannat svära i kyrkan igen, rutinerad som jag är i den grenen. Jag börjar i Feskekörka. Är det nån mer än jag som inte funnit tjusningen att med kniv och gaffel förtära 98,5 % vatten, återstoden tämligen intetsägande proteinhinnor och så några ben? Gissar du lutfisk gissar du rätt. För säkerhets skull brukar den balsamerade firren serveras med bechamelsås, en av världens absolut smaklösaste maträttsaccessoarer. Men det är klart: ”lika barn leka bäst”.

 

Även surströmming har jag svårt för, men det beror nu inte på att den är karaktärslös. Det är nåt med smaken jag inte lyckats fördra, eller så är det bara lukten. För ärligt talat luktar den för jävligt. Men jag ska på’n igen, och lära mig, nån gång. ”The fragrance of the year – because I’m worth it”.

Åter till smaklösheten. Är det nån mer än jag som inte funnit tjusningen med vitt julknäckebröd bakat på vete som löses upp som ett dammoln kring gomseglet? Den ursprungliga användningen lär väl ha varit som lutfiskstillbehör …

Raka motsatsen är finska 

vilket är just det surdegsknäcke som jag efterlyste i Grovdoppa och jag gissar världens smakigaste. Har du ätit Finn Crisp nån gång? Det är en blek, för industriell bakning tillrättalagd ostbrickskopia av den här kvalitetsprodukten.

Surdegsbröd är ju verkligen inne. Det vore ett perfekt läge för Leksandsbröd att som första (?) svenska spisbrödsfabrik erbjuda konsumenten en svensk variant av varras leipä.

9 reaktioner till “Fisk och bröd

 1. Helt klart: Lutfisk går inte att begripa sig på! Ej heller dess tillbehör. Jag är inte petig med mat, äter det mesta, men lutfisk…nä. Däremot gillar jag surströmming, fattas bara, norrlänning som jag är! Jag föreslår att du spolar den i kallvatten så försvinner stanken om det är DEN som stör. För du är absolut VÄRD en surströmmingsmåltid! 🙂 Vitt bröd, generellt sett, hör inte heller till mina favoriter. Men finnarna kan det där med smakrikt bröd, tyvärr lite svårt att få tag i bara.
  Har du inte testat spikmatta så GÖR det! Det är helt fantastiskt! Kram påre Per å sov gott! 🙂

  1. Jag råkade köpa fel en gång, när jag skulle fylla på mitt knäckebrödsförråd på jobbet. Ett stort runt paket julknäcke blev det, till båtnad för änderna i stadsparken.

   Tänk om finnarna också kunde bränna Kosken på surråg. Det vore en storsäljare i hälsokostbutikerna.

   Farsan har en spikmatta. Ska prova.

 2. …”mer än jag som inte funnit tjusningen ”…en till här, som räcker upp handen! 🙂 Måste säga att det gäller nästan all fisk…även den där ”kattmaten” ni fångar utanför Gävle. 🙂

  1. Vet inte om det gills då man är generell fiskhatare. Ok då, du får vara med i klubben. 🙂

 3. Barbro, det där om att stanken försvinner om man spolar surströmmingen i kallvatten, det är en vandringssägen. Och att fisken inte skulle orsaka väderspänningar vars tryck skulle räcka för att driva en mindre motorbåt, det är också en missuppfattning.

 4. Lutfisk kan man ju inte vara utan på julen! herregud vad gott!
  Med ett tjockt täcke sås och sen nymalt kryddpeppar på allra helst vill jag ha svagdricka till det :)Men drickan smakar inte som förr när man köpte den i kaggar! För mig är lutfisk lika obligatorisk som skinkan 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s