Språk- (och väder-) förbistring 2

Åter har ”kylan svept ner” över landet. Det är då fan så märkvärdigt att aldrig ”värmen sveper upp”. Nä, nä – då heter det från SMHI exempelvis att en ”värmefront pressar sig långsamt norrut”, underförstått kanske-kanske-kanske och på nåder, förutsatt att vi inte klagar på prognosen. 

Dagsfärsk bild på Jernis insnöade cykel. Notera särskilt paketet på den norrländska packethållaren.

Apropå det måste jag även gnälla på oss själva. ”SMHI lovar vackert väder i helgen”: har du hört den förut? Per definition lovar en prognos ingenting, den ställer i utsikt, med viss sannolikhet, vilket är en jävla skillnad. Men det tycks vi, inför kommande väder spända lekmän inte begripa.

Måttlig nederbörd, vad är det? Sån som är mätbar, till skillnad mot omåttlig dito när himmelen öppnar sig och det skvalpar över i regnmätarna?

Stabilt väder, vad är det? Måhända syndafloden – sky- eller snöfall i fyrtio dagar? Synnerligen stabilt, eller oföränderligt, kan tyckas. Men icke. Det skulle istället betecknas som utomordentligt ostadigt. Fattar du? Inte?

Lika besvärlig är terminologin inom skidskyttet. Ett ”stabilt skytte” avser enligt Kalle G en ”nolla i protokollet”, dvs ett oföränderligt bra skytte. En ”femma” vore väl ändå väl så stabil, dvs ett oföränderligt uselt skytte, eller hur?

 

I dagens skidskytte följde hemmakamerorna tyskorna minutiöst. Efter att vi tittare under åtminstone en minut närgånget fått studera den blivande segraren Hauswald inför och under den första ”stabila” skjutningen kläcker Ulfbåge ur sig: ”Och då är hon också med i bilden”. Lokal sändningsstörning eller dags att varva ner till radiosportens sekelskifteskrönika?

Mera Ulfbåge. I gårdagens herrstafett konstaterade han på sitt osedvanligt sedvanliga spänningshöjande bräkmanér att ”David Ekholm ligger på en sammanlagd fem-ti-o-ÅTTONDE PLATS”. Intressant.

3 reaktioner till “Språk- (och väder-) förbistring 2

  1. Hehe…du är rolig du Redaktör´n! 🙂
    Vem f-n är intresserad av Döll, mer än bratwurstarna?

  2. En kompis som jobbar med utvecklingsstörda fick höra den sköna kommentaren att det skulle bli strängt solsken. Till skillnad från sträng kyla då.

    1. Höjdarkommentar. 🙂 Faktiskt inte alls dum. Solen och solarier är ju som bekant behäftade med vissa risker.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s