För- och övervåning

Arkitektur är inte min grej, men det hindrar ju inte att man skapar sig en föreställning om gestaltningen. Häromdan såg jag några Londonbilder. Det fick mig att minnas en arbetsresa till världsmetropolen för x antal år sen. Passligt nog jobbade då min äldsta dotter Maria som au pair i en lagom sömnig förort. Påhälsning förstås. Typiskt engelskt radhus med en basyta om hela tjugofem kvadrat. För att tillgodose det faktiska utrymmesbehovet fanns förutom bottenplanet med hall och kök följaktligen tre–fyra ytterligare våningsplan därpå:

 

Alla trapporna snodde dock sin beskärda del av ytan. Våningshysterin måste dessutom innebära ett tröstlöst kånkande med t ex dammsugaren, men sån var nog inte uppfunnen när huset byggdes. Däremot fanns förstås diverse tjänstefolk för bekväm befordran av andra husliga attiraljer.

Nån gång på lite senare tid lär dock ett smart ass ha klurat ut ett fiffigt, häpnadsväckande alternativ, kanske inspirerad av dom dubbeldäckade bussarna i storstan:

 

Varför inte fördela om utrymmena mellan fyra–fem radhusbostäder så att en bostad bildas på varje våning? Och så skapades en revolutionerande planlösning som gavs den fantasifulla beteckningen flat. Det är min gissning. Men det tog väl å andra sidan minst ett halvt sekel innan den strålande idén vann dom torra engelsmännens gehör. Det är min gissning.

5 reaktioner till “För- och övervåning

  1. …”tre–fyra ytterligare våningsplan därpå”… Varför inte en liten personhiss istället som ersättning för de utrymmeskrävande trapporna i lgh? 🙂

  2. Engelska hus är sinnessjuka! Som tur var bodde makens mormor i en så kallad bungalow på ett plan, men nu bor hon på ett hem som har två våningar, minst, med jättebrant trappa.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s