Uppåt vägarna

Vi besökte mina föräldrar i Plintsberg i helgen. Väglaget var väl lite vanskligt men det går förstås att anpassa hastigheten därefter. Man kunde också notera att saltkvarnen malt ordentligt i Gävleborg medan rent vinterväglag rådde i Dalarna. Jag föredrar nog det senare.

På hemvägen mot Gävle på den numera riktigt jäsiga 80-sträckan mellan Hofors och Storvik körde ett ekipage upp i arslet då jag låg och puttrade med precis max lagstadgad hastighet. Väl ute på mitträckesvägen Storvik–Sandviken, numera sänkt till 100, accelererade jag snabbt till ca 95 km/h, vilket kändes lagom med tanke på dålig sikt i den grådaskiga skymningen.

2+1-väg

Det hindrade dock inte häcksniffarn, som hade kolossalt bråttom, att strax med sin skåpbil råma förbi i vänsterfilen. Inte bara bilen utan också vidhängande släp med firmanamn. Plötsligt måste dock föraren ha slagits av den förfärliga insikten att man bara får köra 80 km/h med släpkärra. Med en elegant manöver gled han in snävt framför mig och sänkte snabbt hastigheten till betryggande 75 km/h, en liten bit innan det blev en fil. Jag behövde väl inte direkt stå på bromsen, bara nästan.

Hur det nu var så måste den nyss vunna insikten raskt ha förflyktigats. En kort stund senare hade hastigheten ökat med 20 km/h och jag lade mig bakom på ett betryggande säkerhetsavstånd. Vid Sandviken östra vidtar 110-motorväg in till Gävle. Inledningsvis utgörs högerfilen av motorvägsutfarten (gasaremsan) från stålstan. Strax därefter sneddade min framförvarande mottrafikant in till höger medan jag ökade farten till 100 km/h, körde om och gick in … … fast långt framför och utan hastighetssänkning, som den sandlådspacifist jag är till födsel och ohejdad vana.

Om du söker hantverkare för ROT-arbeten ska du veta att Gävle Bygg har raska och tillmötesåkande gossar i sitt förarstall.

5 reaktioner till “Uppåt vägarna

  1. En del byggarbetare ska nog helst vara kvar på lagret och sortera plank….eller räkna spik. 🙂

    1. Det gäller även bildelsförsäljare kan jag säga. En morgon på väg till jobbet, strax norr om Avesta, blir jag omkörd i en väldans fart av en liten Ad-bildelar bil. Föraren måste omedelbart efter omkörningen fått syn på den stillastående bilen vid vägkanten och tänkt att där har vi en kund. Ställde sig på bromsen och stannade BREDVID den stillastående bilen. Precis vid en utfart.

      1. Visst är det nåt märkligt, motsägande med hantverkare: kommer aldrig i tid – kör alltid för fort.

  2. Jag åker samma väg, fast motsatt, eller tvärtom, in och ut, hur det nu blir, när jag ska hälsa på min mamma.

    1. Tvärtom, fast ändå inte. Vi känner fortfarande åt vilket håll ”hem” ligger. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s