Språkförbistring 3

Kommer du ihåg när radiogrammofonen i stereoutförande, till skillnad från stenkakekulturens mono, kom till världen?

Ljudet flödade plötsligt istället från två håll med delvis olika innehåll för att bygga upp ett tredimensionellt ljudrum. Så småningom utvecklades konceptet till stereoanläggning. Härvidlag kan platt-TV kyssa sig i arslet som inneaste statusprylen, om än vid en annan epok.

Ordet stereo förekommer ju inte bara i stereoanläggning. Bland annat har vi inom perceptions- och psykiatriområdet termen stereotyp. Typ schizofren skulle man som enkel lekman väl gissa att det betydde. Icke sa Nicke. Innebörden är istället enahanda, enformig, dvs ungefär monotyp. Knepigt det där.

Hur uttalar du muskel? Och framför allt, vilken betydelse lägger du i ordet? … … Ok, fast det var inte särskilt inspirerat. Svågern d ä ger en ledtråd: ”Tänk på vad ett bindestreck kan betyda”.

13 reaktioner till “Språkförbistring 3

 1. Enligt min wikipedia-förädlad allmänbildning betyder ordet stereo bland annat ”hård, fast”, och i så fall ger ju ordet ”stereotyp” mera mening än ”stereofoni”. Det vi kallar sterofoni borde kanske heta ”bifoni” i stället. Eller vavetja… 🙂

  1. Norstedts ordbok förklarar: ”stereo-: som har utsträckning i flera dimensioner i rummet”.

   Collins English Dictionary förklarar: ”stereo-: indicating three-dimensional quality or solidity”. Här omfattas visserligen en fasthet, men knappast i bildlig betydelse.

   Men vavetja heller. 🙂

 2. En annan som är tondöv, kan inte skilja på mono och stereo.
  Men man minns iaf den första radiogrammofonen som var stor som en möbel/byrå typ och en rullbandspelare, i ett sidofack, stor som dagens kylväska….och folk kom hem för att studera dyrgripen…det du Redaktör´n. 🙂

   1. Vevgrammofon minns jag oxå, där spelade mormor Thory Bernhards med ”Nidälven” och ”Vildandens sång”. Uhmm…börjar nog bli lite gammal. 🙂

 3. Stereo hit och stereo dit. Om vi skulle ta och hållas oss till forntiden som bilden visar, så kan Thorbjörn Fälldin åtminstone rimma på inneaste, genom att karaktäristiskt säga cineast eeeeh.

  Eller var det mer att han hade ett eeeeh framför varje ord/mening?

  1. Det är få förunnat att kunna rimma så briljant. Per Elofsson hör också till den lilla skaran. Han har väl deltagit i Thorbjörns mediaträningsläger.

 4. Uhmm…Redaktör´n, dina läsare verkar inte vara så keliga av sig. 🙂

 5. Monogami, stereogami om man har två? Jag ser här att stereo tydligen kan ha med hård att göra men tänker inte utveckla det mer för då blir det bara obscent…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s