Språkförbistring 4 – oord 1

O i början av ett ord står ju ofta för en negation av det som följer. Men ibland undrar man. När jag var liten tillmäldes kvarterets i övrigt genuint vanartade barn odygdspåsar. Men jag då, såsom då varande en fullt i klass med Karl-Bertil Jonsson synnerligen välartad son, tror du att jag kallades för dygdpåse? Nä inte då.

 —

”Ett inte oävet skott av Zlatan”, eller ”Ett inte oävet försök av Stefan Holm” har du säkert hört. Att nåt inte är oävet behöver förstås inte innebära raka motsatsen – man kan ju tänka sig mellanting. Men ändå, bland alla tusentals och åter tusentals inte oävna skott och försök borde väl i alla fall en handfull kunna klassas som ävna? Nä inte då.

Ralf Edströms volleymål mot Tyskland 1974 – trots allt ett ävet skott?

Och hur är det med dom miljoners alla andra uppenbarligen inte inte oävna skotten och försöken? Enligt logikens lagar borde alla dessa vara oävna. Men har du nånsin hört exempelvis ”Ett oävet försök av Häkki Rivinen”? Nä inte då.

Titta gärna in på bloggens sida Ordskoj där jag har samlat mina språkkrumelurer och ordgåtor. I blogghuvudet finns dessutom länkar till mina bildhumorgallerier.

7 reaktioner till “Språkförbistring 4 – oord 1

 1. Mitt inlägg i o-debatten blir kort men gott: Jag är norrlänning och vi o-ar före ALLA ord. Nästan. 🙂

  Maken hälsar och tackar för bra lästips (I hundarnas våld, Don Winslow)

  Sköt dig snyggt annars piskar jag upp dig!
  Nattinattikram! 🙂

   1. Det får mig att tänka på följande svar på frågan ”Hur står det till?” (som i översättning till nysvenska blir ”Läget?”):

    – Det är synd att inte klaga

    Prova det nån gång för att se om frågeställaren märker nåt.

  1. Bland annat det ordet kommer jag att behandla i ett senare inlägg. Du får ge dig till tåls. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s