Språkförbistring 5 – oord 2

Om man är otidig, är man då sen? Barbro, du som är expert? Andra lika besvärliga antonympar är exempelvis fog – ofog, förrätt – oförrätt och gin – ogin.

Ordkonstnären Cello illustrerade på sin tid problemet lysande: “Olägenheten med lägenheten är inte hyran utan ohyran”.

Vissa oord verkar ha tappat sin motsats, sitt grundord. Vart tog exempelvis erhörd, fantlig och lidlig vägen?

Märkligast är ändå dom ord där det i stort sett kvittar om man framför klämmer dit ett o eller inte. Till den gruppen hör t ex odåd, ogärningsman, oherrans (liv) och oväsen. Här går det inte att skapa motsatsord oavsett hur många o:n man framförställer, dom tar ju alltid ut varandra parvis. Exempelvis blir ooherrans detsamma som herrans, som i sin tur är lika med oherrans. Moment 22. Det är nog enklare med matematik.

Titta gärna in på bloggens sida Ordskoj där jag har samlat mina språkkrumelurer och ordgåtor. I blogghuvudet finns dessutom länkar till mina bildhumorgallerier.

10 reaktioner till “Språkförbistring 5 – oord 2

 1. Jag brukar kasta dit ett ”inte” framför ordet för att uppnå ett motsatsförhållande…så är problemet löst och man slipper tragla med matematiken. Otrött, opigg, okåt….låter lite knepigt, tycker jag. 🙂

 2. Ett annat ordpar som låter som raka motsatsen men som i själva verket har en snarlik betydelse är inkomst – utkomst. Har ni flera på lager?

 3. Nja, expert vet jag inte…men otidig är man inte när man är sen. Bara i betydelsen oförskämd, för att man inte passar tiden.
  Lidlig härstammar väl från liderlig, så det finns absolut. För övrigt blir jag mest förvirrad… 🙂
  Kram på dig Per och se till att unna dig av både a och o!

  1. Åja, eller oja, som synnerligen språkbegåvad norrlänning lär du vara drottning på o-negationer.

   Oliderlig, som Svågern d ä ovan? 😉

  1. Vad man känner sig mest bevandrad med har nog med det sociala arvet att göra, med andra ord vilket man tittade mest på: Fem myror är fler än fyra elefanter eller Från A till Ö.

   1. Jag ser om myrorna och elefanterna med mina döttrar nu. Men Från A till Ö har vi inte. I morse faktiskt, pekade Alva på en bild i en leksakskatalog föreställande Hedvig och sa: Det där är en häxa.

    1. Bra val. Men Från A till Ö är heller inte att leka med, jo förresten, det är den ju. Tror säkert att du för en skälig penning kan få loss ett kit med boxen, T-shirten och en nästuta.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s