Stockholm–Motala

Min morfar, Erik Nygård, var ganska speciell, på många vis, vilket jag även tidigare berättat om. Nymodigheter var inte hans grej. Vad jag minns fanns aldrig någon teve i deras hem. Däremot flera radioapparater. Viktigast för honom var nyhetssändningarna från TT och Dagens Eko. På den tiden sändes nyheter inte ens varje timme, möjligen varannan. Det hindrande inte att det var i stort sett samma innehåll hela dagen, ibland nästa dag också, men morfar njöt i fulla drag.

Ett annat dagligt spännande inslag kom lite efter tolvslaget, efter Tolvslaget och Dagens dikt: Valutabankernas marknadsnoteringar. Här lästes bland annat aktiekurserna på Stockholms Fondbörs upp av Frökens Urs morsa i ett evigt, nåja tio minuters malande: … Atlas Copco B, 16,38, oförändrad … L-M Ericsson B, 12,51, plus 2 öre … Sandvik B, 10,80, oförändrad … I själva verket var de allra flesta kurserna oförändrade, det hände inte alls så mycket dag för dag på börsen som det tycks nu för tiden.

 

Morfar Erik tar en paus mellan sändningarna och läser för storebror Olof och en andaktsfull Jernis ur telefonkatalogen. Nä, det var taskigt. Gissar på ett band ur ”Min skattkammare”.

Det mer sporadiska radiomeddelandet: Varning för skjutning med skarp ammunition … var inte fullt lika viktigt att åhöra. Det var däremot alla väderleksrapporter. Enda gångerna jag sett morfar åka båt var Kalmarsundsfärjan Kalmar–Färjestaden och omvänt. Icke för ty var Sjöväderrapporten särskilt helig:

Utsikter till torsdag kväll: … Holmögadd: Nordnordväst 4 till 8 meter per sekund och måttlig sikt. Senare i natt omkring syd och ökande, på dagen 10 till kuling 14 och då snöfall med dålig sikt. Bjuröklubb: … … I farvattnen utanför Jären och Lista: Sydväst 7 till 12, mot morgonen växlande, sedan nordost 10 till kuling 15. Måttlig eller tidvis dålig sikt i nederbörd  …

Vilken poesi, vilken dramatik! Där förstår jag min morfar, ärligt. Och visst sänds sjörapporten fortfarande. Lyssnar aldrig på radio numera, men måste absolut ratta i den nån dag, särskilt nu när kroppshåren har vuxit ut så att jag åter kan få ståpäls.

6 reaktioner till “Stockholm–Motala

 1. Ja va kul och bara en radiokanal! Vem minns inte ”Frukost klubben” med Sigge Furst på lördagmorron med bl a ”Enslingen på Johannesskäret” och ”Kaffepetter”.

  1. Men introt (fast det inte hette så på den tiden) i vilket Sigge på söndagsmornarna skrålade: ”Gomorron, gomorron …” var bara för mycket.

 2. ….”när kroppshåren har vuxit ut”… Det var ju trevligt, allt ordnar sig, ska du se! 🙂

  1. Nicke Lilltroll, det var tider det. 🙂

   … och strykning av dom gråa silkesdunen medhårs.

   Kram!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s