Landskapligt käk

I höstas avslöjade jag att jag vunnit en recepttävling och lovade att återkomma. Gör så nu. I dag offentliggjordes resultatet av ICA:s tävling Sveriges bästa landskapsrätter där Jernis Skogsströmming med potatispuré segrade för Gästrikland:

 

 Min motivering:

– Strömmingens kraftiga karaktär balanseras av bettet i rönnbärsättika, senap och pepparrot. Med tillhörande honungssötade lingon och potatispuré med trattkantareller uppstår ett harmoniskt möte mellan Östersjöns glänsande silver och skogens mulliga smaker och dofter.

Både Gefle Dagblad och Arbetarbladet har hört av sig under eftermiddan, AB till och med med ett hemma-hos-reportage-team – stort! Jag återkommer med själva receptet som annars ingår i boken Sveriges nya landskapsrätter som kommer att finnas på ICA-diskarna till påsk:

 

Nästan lika stolt kan jag berätta att mitt andra bidrag för Gästrikland Jernis exotiska böcklingröra kom tvåa och också är med i boken. Ungefär samma recept finns sen tidigare utlagt på bloggen.

Segrade i rikstävlingen gjorde Hälsinglands bidrag Hälsinge hamboni (samma ICA-länk som ovan) baserad på hälsingeostkaka.

10 reaktioner till “Landskapligt käk

 1. Det är strålande Redaktör`n….både jag och Lakrits grattar och blir glada för dina kulinariska läckerheter. Om jag får välja först så föredrar jag nog böcklingen, helst ljummen och nyrökt. 🙂

 2. Men ååå va kul! Stort grattis! Ska absolut köpa boken och laga det goda.
  Du återkommer väl med hemmahosreportaget hoppas jag, man är ju en smula nyfiken av sig…
  Jättevarmaste kramen till mästerkocken Per! 🙂

 3. Föga anade jag att du var snuvad på förstaplatsen i kokboken som visades upp på nyhetsmorgon i morse 🙂 Stort grattis!

 4. Tack för alla glada tillrop och gratulationer. Har ni vägarna förbi bjuder jag gärna på valfri av dom båda rätterna. Ring och beställ i förväg! (Fast med lite längre framförhållning än tio minotar–en kvarrrt. 😉 )

 5. Man tackar, man tackar! Jag tar BÅDA! 🙂
  Vår lokale pizzabagare använder sig av uttrycket: Femton minotar klaaaaar!
  Kram påre busgubbe! 🙂

  1. Bara till dig Barbro serverar jag en tvårätters, med ALLA tillbehör – utom ”bea”. 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s