Moderna landskapsrätter från Gästrikland

Nu ska kokboken Sveriges nya landskapsrätter finnas på ICA-diskarna. Alla landskapsrecepten finns också på ICA:s sajt.

Där hittar du mitt vinnande recept för Gästrikland, Skogsströmming med potatispuré.

ICA har gjort små ändringar i receptet jämfört med det jag skickade in. Jag hade en skiva surdegsrågbröd som bädd för strömmingsflundran. På brödet breddes smör, riven pepparrot och senap. I ICA:s variant finns inget bröd. Senapen och pepparroten finns istället i den hopvikta strömmingen. Vidare innehåller ICA:s lingoncrème riven pepparrot, vilket inte min egen gjorde. Det kan vara ett lyft, har inte provat än. Slutligen använder ICA 2–3 dl mjölk till potatispurén. Mjölk är till för kalvar och småbarn (möjligen med undantag för pannkakssmet). Jag föredrar vatten och/eller grädde, i ursprungsreceptet var det vatten.

Under receptet finns också en liten filmsnutt att titta på. Lova att inte skratta ihjäl dig – det är inte lätt att locka nya läsare.

Även andraprisreceptet Jernis exotiska böcklingröra finns utlagt.

Också här har ICA gjort smärre förändringar. Brödet som försvann från strömmingen serverar man istället till böcklingen, något jag inte gjorde. Rätten passar säkert utmärkt med bröd, men i sånt fall föredrar jag osötat rågbröd framför kavring. Friterade lökringar är ett gott tillägg som ICA har gjort. Mitt ursprungsrecept finns redan tidigare utlagt.

OBS: Alla recept i bloggen finns registrerade i Jernis recept.

8 reaktioner till “Moderna landskapsrätter från Gästrikland

 1. Det är ju strålande Redaktör`n….på film och allting! Vi hurrar och grattar härifrån södern! 🙂

  1. Redaktör’n tackar och bockar.

   Södern och södern, okey då. Borlänges McDonald (som enligt nutida geografiska teorier definierar var en ort är lokaliserad – historiskt har det annars varit kyrkan) vid Kupolen ligger enligt uppgift på N 60° 29′ och Gävles centrala dito på N 60° 40′. Skillnaden motsvarar två ynka mil.

  1. Man måste starta från grunden. Börja med att lära dig koka potatis. När du skaffat nöjaktiga färdigheter i den konsten är det dags för mer avancerade övningar, t ex att koka ägg. 😉

   1. Tycker du inte att du forserar väldigt fort fram här nu. Vad hände med stegen koka vatten, koka vatten MED salt. Sen har vi fortfarande det stora klivet till att steka smör i stekpanna *huga*

    1. Ok, då startar vi från noll komma noll. Lektion 1: Ta fram spismanualen och läs noggrant igenom hur du slår på en platta. Var synnerligen noga med att vrida på den rätta. För att kontrollera detta, vidrör inte plattan! Håll istället en hand nära ovanför, men ändå på behörigt säkerhetsavstånd från hällen.

 2. …..men allra först kollar du om spiskontakten sitter i rätt hål i väggen. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s