Självmål

Självbekräftelse är inget nytt begrepp bland de lärde. Bevis om den egna existensen får väl sägas vara den mest grundläggande självbekräftelsen. Jag tänker, alltså finns jag, är en klassisk filosofisk sats myntad av Descartes:

RenéDescartes eller Renatus Cartesius, stor fransk filosof som både uppfann det rätvinkliga koordinatsystemet och frös ihjäl i slottet Tre Kronor 1650 kallt.

Mycket klokt – på den tiden när självbekräftelse inte ens var en bubblare på Folktoppen, men i dag alltså känns det såå 1600-tal. Dagens extroverta människa nöjer sig verkligen inte med en så avskärmad avspark av det egna varats centertank.

Jernis föreslår därför följande omformulering av Descartes sats så att den bättre avspeglar den moderna självbekräftelsens materialisering ur livets blott alltför blottade sköte genom förnimmelsen av det begapade min- och taskspel som ständigt böljar fram och åter på vårt sårade e-postindustriella samhälles mittfält:

Jag känner mig kränkt, alltså finns jag

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s