Strålande stjärnor

Fotbolls-VM är nästan över, men för den idrottsintresserade väntar bland annat EM i friidrott i Barcelona. Dessutom finns alla dessa stjärnspäckade friidrottsgalor som tidigare gick under namnet Golden League. Men inför årets säsong tyckte det internationella friidrottsförbundet IAAF och dess sponsorer att ”vafan, guld är ju var simpel mans egendom, helt utan glans” och döpte om spektaklet till Diamond League.

Och visst ligger det en hel del i det resonemanget. Guld betingar det löjligt låga priset av knappt 300 kr/g medan diamanter av hyfsad storlek som anstår en biffig sprinter kostar ungefär 1 000 000 kr/g. Det är skillnad det!

Men om några år när också Diamond League kommer att associeras med billigt krimskrams, vad gör IAAF då? Jernis vet råd och ger här ett hett tips helt utan sedvanligt pr-guruarvode: kolla in slutet av det periodiska systemet där dom så kallade transuranerna huserar.

Exempelvis får man för californium-252 (252Cf) hosta upp i runda slängar 500 000 000 kr/g. Femhundra millar för ett gram – en skaplig hacka. Statsbudgeten skulle räcka till ett halvannat kilo, kanske två med mängdrabatt och bonuskort hos Oak Ridge National Laboratory.

Visserligen sönderfaller transuranerna under utsändande av intensiv radioaktiv strålning. Californium-252 har en halveringstid av knappt 3 år. Men det är nu inte mycket kortare än halveringstiden för värdet av en ordinär bil, och alla vi som var med på 60-talet vet ju att ”Volvos värde varar”.

Hursomhelst, vi ser redan nu fram emot 2020 års Transuranium League !

5 reaktioner till “Strålande stjärnor

 1. Men va f-n!??

  Finns det ett enda användningsormåde för dessa ”transuranium ämnen”?

  Annars känns det som Einstein och grabbarna bara ”fristylade” lite med de sista två raderna i periodiskasystemet.

  1. Nädå, flera. Förutom till idrottsstjärnornas bijouterier kan t ex californium användas som neutronkälla i olika fiffiga tillämpningar, se wiki.

 2. Den frasen har jag inte hört sedan min svensklärare förklarade vad en allitteration är. Då pratar vi 1990.

  Annars kanske saffran-league blir ett mellansteg innan californiumet.

  1. Inte alls otroligt eftersom vi alla vet att ”saffran är russinet i kakan”, eller hur det nu var.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s