Herr Jonssons irrfärder

Owe Thörnqvist (81) är en riktigt stor artist och ordvrängare med en mängd fantastiska låtar och texter på sitt samvete. Han var dessutom en av dom första som lanserade rocken i Sverige, liksom calypson. Mest imponerande är ändå att Owe lanserade Gyrot åtminstone 15 år innan pappa- och mammagyrot:

10 reaktioner till “Herr Jonssons irrfärder

 1. Vilken ära.

  Jag gillar ju ju sådant här. Folk som kan vara roliga på rim har alltid stått högt i kurs.

 2. Fantastiskt. Var ju tvungen att fylla mina grövsta luckor vad gäller den gode Owe (kände bara till Varmkorvboogie och Dagny) och upptäcker att jag känner igen hans visor men med annan text från bl.a. Euskefeurat (”Anders och Britta” utan att förrän nu veta att det var Owe Törnqvist).

  Fantastiskt.

  Nej vänta nu. Fanns det inte en som gick (fritt ur minnet): Han hette sotar-Torsten, bor i en skorsten, rakan viskan och borsten och Torsten på skorsten. Hn får kaffe utav frugorna, när han ramlar ner i stugorna…

  eller liknande.

  1. Du har helt rätt :-). Även Sotar-Torsten finns på tuben, kanon! Men den har jag helt missat, märkligt. Gissar att den är något senare än Herr J, kanske mitten av 60-talet.

 3. Aha, jag visste inte att Owe var först gällande gyrot.
  Men jag har en favoritstrof, minns inte riktigt ur vilken låt den kommer men den låter så här.
  ”jag glömmer aldrig barndomshemmets vita knut, han var så vit för han gick aldrig ut”
  Genialiskt.
  /mammagyrot

 4. Med lite googlande så hittade jag låten som heter Hemma och den är lika genialisk som jag mínss den. Lyssna och njut.
  /mammagyrot

  1. 🙂 Från vilket år? Jag måste ta mig i kragen och sommarlyssna också. Owe är ett kanontips, men hade annars tänkt mig Rolf Ekéus från 2 juli i år:

   – Jag kommer att berätta om ryska spionchefer och de israeliska och amerikanska underrättelsetjänsterna, liksom hemligheter i FN. Men också om det glittriga livet på Manhattan och möten med författare, psykoanalytiker och jazzmusiker där. Det kommer även att handla om hur det gick till att avväpna Saddam Hussein och samtidigt överleva, samt mitt livslånga engagemang för att eliminera kärnvapen.

 5. Rolfies sommarprat låter inte dumt.

  Har väntat ut förlaget på denna pocket (gagnspris) i aningen samma anda. Guillous version har man ju hört flera varv. Kunde vara intressant att höra en annan också.

  Veckans boktips.

  1. Jo, den bör förstås läsas. Såg att Guillou också har kommit ut med pocketupplaga av Ordets makt och vanmakt, inklusive ”bonusmaterial” i form av ett tillägg om hans kontakter med den sovjetiska underrättelsetjänsten.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s