Hönsmormor

Min morfar och mormor, Erik och Anny Nygård, bodde i Stockholm. Mormor drev från mitten av 20-talet till 1962 en liten rörelse, A. Nygårds Fågel och Vilt, i Centralsaluhallen som låg på Norrmalmssidan (Blekholmen) av Kungsbron. I saluhallen såldes främst kött och fågel av varjehanda slag.

Kungsbron och Centralsaluhallen för partihandel, 1923. På dagens adress, Kungsbron 23, finns kontors- och affärshus.

Saluhallen öppnades 1912, samma år som Slakthusområdet invigdes. År 1933 tillkom Klarahallen för frukt, grönt och blommor och 1939 Partifiskhallen för fisk och skaldjur. Hela komplexet kom att kallas Klara partihallsområde.

Annys lilla affär bestod av två bodar, i den ena tamfjäderfä och i den andra delikatesser som tjäder, orre, ripa, nykokta kräftor och renkött. Producenter – då pratar vi inte Kronfågel – främst kring huvudstaden levererade slaktkroppar som plockades och togs ur. Endera besökte kunderna affären eller så ringde man in en beställning som effektuerades per paketcykel med vederbörlig firmaskylt, under dom sista åren av Erik som pensionerat sig som timmerman. Kundkretsen var stor, inkluderande såväl restauranger som Östermalmskärringar.

Myndig momor Anny frestar med dom läckraste av ankor, höns och gäss. 1958.

Baksidan av kortet bär både Dagens Nyheters och Expressens stämplar: ”Reprod.rätt förbehålles”. Korkat nog anges inte vem rätten förbehålles, men man får väl tryggt anta att dom menar Jernis.

Jag minns väl att jag vid flera tillfällen tvingades tillbringa många timmar i saluhallen. Jäv-v-vlar vad det luktade. Oftast satt jag och min äldre bror Olof och delade upp äldre, synnerligen fjäder- och blodsbesudlade mynt som mormor sorterat ut ur växelkassan åt oss. Med tiden växte dom till en hel myntsamling som jag fortfarande har i behåll, dessvärre inte i autentiskt skick utan tvättad. Dessutom frekventerade vi gärna med mormors goda minne en grannbod som faktiskt sålde både choklad och läsk, bland annat min favorit Grappo på magnumbutelj (66 cl)

Lagom till Annys pension lades Klara Partihallsområde ner 1962 och verksamheten flyttades till Årsta Partihallar.

En sommarmorgon 1962 i Klara Partihallsområde med stadshuset i bakgrunden

Här slåss detaljister, transporter av alla de slag, personal och grossister om utrymmet. Kolla in Citraskåppaddan(?) med ”BJUD PÅ RÄKOR” i förgrunden till vänster och skåpbilen till höger med reklam för Fyffes bananer, vilka enligt KTH-teknologernas skämttidning Blandaren ”äro så lättsmälta att de smakar skit redan i munnen” – tryckt efter att Banan-Kompaniet i ett högst obetänksamt ögonblick beslutat sig för att upphöra med annonseringen i tidningen och därmed det ekonomiska bidraget till teknologföreningen.

 

7 reaktioner till “Hönsmormor

 1. Fast jag tycker att saluhallar i allmänhet luktar förbaskat gott. Exvis Östermalmshallen och den invid Medborgarplatsen i Stockholm. Oftast tillåter plånboken emellertid inte mer än att gå in och lukta. Och herregud vilken människofientlig bebyggelse som idag finns på platsen för ”din” saluhall. Ännu värre, förstås, är ju de gamla Klarakvarteren intill. Skapade under det galna 60-talet och borde ha gett livstidsstraff för de ansvariga.

  1. Jag kan också tycka att saluhallar luktar gott – numera, fast inte om det är köttlukt. Det beror väl till en del på åldersskillnaden, då 5–7, nu 50+, men antagligen mest på att hallarna förvandlats till exklusiva matboutiquegallerior lydande under en modern hälsovårdsstadga som då inte ens fanns i den vildaste byråkratfantasin.

   Håller helt med om bebyggelsen och lämplig påföljd. Jag har korrigerat platsen för saluhallen på kartan. Det bidde en aning fel i hastigheten.

 2. En får tacka för en nostalgitripp till för mig okända områden…kul. 🙂

  1. Kollade. Inte mormor. Noll rätt. 🙂

   Jo, det är det nog. Min ena brorsdotter heter också Anny (som finns med i min Bloggrulle till höger), naturligtvis efter farmorsmor.

 3. Det var verkligen roligt läsa om din upplevelse av hallen som påminner mycket om min egen som barn. Vad jag inte förstår är när jag parkerade Olof och dig där. Historiken var välbehövlig att påminnas om..

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s