Skära, skära havre, vem ska havren binda?

Inte många av dagens ungdomar som är ännu yngre än Jernis har hört talas om självbindare och ännu färre har en susning om vad det är. Vad tippar du? Gardering ej tillåten, ej heller att tjuvtitta på rubriken igen:

1. Bokfantast som inte nöjer sig med förlagens band

X. Intern beteckning för deltagare i TV3:s stora talangjakt i singelbondage

2. Skördemaskin som formar kärvar

En luris – rätt svar är inte X som man skulle kunna förledas tro utan 2!

I tidernas begynnelse fanns hör och häpna inga skördetröskor. Istället använde man sig av självbindare, en maskin som slår säden och binder ihop stråna till kärvar, eller nekar som man sa på Öland. Nekarna bands ihop automatiskt med bindgarn, dvs impregnerade snören av papper eller hampa. På den riktigt gamla goda forntiden, när knappt ens den äldre delen av läsekretsen vara född, drogs bindaren av hästar:

Gammalt fint vykort på havreskörd med hästdragen självbindare av märket Herkules, troligen sydöstra Öland, möjligen Skärlöv

Maskineriet drevs av ett markdrivet hjul. Sen kom traktorerna och tog över hästjobbet. Gamla hästdragna självbindare byggdes om för traktorframdrift. Nya konstruerades så att maskineriet istället drevs via traktorns kraftuttag. Vid gården där jag rände fanns en ombyggd Deering hästbindare och en Mc Cormick traktorbindare, fem respektive sex fots skärbredd.

När bindarna togs fram för säsongen och ytterligare ett par gånger under skörden eller bärsla smordes alla lager och glidytor genom att spruta in konsistensfett i ett stort antal smörjkoppar. Att leta smörjkoppar var lajbans – lite roar den enfaldige.

Jag fick både prova på att köra traktorn och sitta på bindaren för att reglera avkastningen av nekar och knivens funktion. Rader med parvisa, mot varandra lutande nekar, skylar, sattes upp på åkern för hand för torkning. Efter några dagar lassades nekarna och kördes hem till gården för tröskning:

Tröskverk av märket Munktells. I förgrunden Jernis med säckkärra. Ca 1960.

Bilden finns även i det tidigare inlägget Den lilla traktorn.

OBS: Fler Ölandskort från bloggen finns samlade i galleriet Bilder från södra Öland.

9 reaktioner till “Skära, skära havre, vem ska havren binda?

 1. Jag tänkte först pröva med ett 64-raders, men det tillät inte reglerna … ”Ord som försvann” intresserar mig. Särskilt ord från 70-/60-/50-/40-talen. Min favorit i den genren: Vajert!

  1. Vajert är vackert; komplimenterade min mor härom veckan med just det uttrycket.

   Kolla gärna på Pilsnerfilmsuttryck. Där och i kommentarerna finns en hel del matnyttigt i genren.

 2. Wow, detta är ju mäkta imponerande kunskaper Redaktör´n besitter inom agronomi. LRF ny arbetsgivare snart? Men varför kör Jernis med tom säckkärra ifrån tröskverket? 🙂

  1. Bra idé förresten. Måste se till att få iväg mitt CV kompletterat med ”självbindarexpert” till LRF.

 3. Binda… Ja, vad vill du?
  För mig är svaret naturligtvis 1. Men eftersom jag är så gammal som jag är vet jag att alternativ 2 också är rätt. Det ger mig även rätten att neka dig att sätta dig på bindaren i fråga!
  Kram på dig Per! 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s