Naturens eget skafferi

Gillar du renkött? Nu är det högsäsong, så passa på att fylla frysen med allehanda delikatesser:

Mörad räv, varg, lo, igelkott, grävling, vildsvin, ormvråk, skata, rådjur, hare, kanin, ekorre, you name it! Det mesta finns på bekvämt utflyktsavstånd.

***

Har du också funderat över varför det är samma fartgränser oavsett ljusförhållandet? Halva i beckmörker jämfört med dagsljus känns lagom för den egna säkerheten.

Med ny teknik vore det ganska enkelt att realisera ljusberoende fartgränser över dygnet, med extra låga i gryning och skymning då våra oskyddade vänner rör sig mest.

Annars borde åtminstone säsongsberoende fartgränser tillämpas, vilket i och för sig redan görs, men inte generellt och bara marginellt. På vintern kan det inte bara vara helvetes halt utan under största delen av dygnet är det som bekant lika ljust som i en mjölsäck.

11 reaktioner till “Naturens eget skafferi

 1. Bra i alla fall att de rigida fartgränserna 30,50,70,90 osv luckrades upp häromåret. Hoppas också att utvecklingen går mot mer verklighetsanpassade fartgränser.

 2. På Trafikskolan sas det bl a: ”Man ska anpassa hastigheten efter väglaget”, vilket verkar vara glömt av många så snart styrlappen har kvitterats ut på posten.

 3. Roligt förresten att det kallas hastighetsmätare på bilar. Som om den skulle veta åt vilket håll man är på väg.

  1. Ja, dom glömde gyrot, Gyrot. För övrigt måste man betänka att bilar är konstruerade av ingenjörer, inte fysiker.

 4. Även problem här i finland, ingen skillnad om det är sommar, ljust och icke-is eller vinter, mörkt och halt… samma hastighetsbegränsing. Pappa fick böter igår, jag förra veckan… på en rak 80-väg utan korsningar etc så böter för att man körde 90. Piss.

  1. Ja, det är ju alltid jäkligt trist, men nån anledning lär väl ändå finnas att begränsningen är just som den är.

   Annars gillar jag ert system i Finland där grova fartöverträdelser, så grova att man med all sannolikhet medvetet nonchalerat begränsningen snarare än missat nån skylt, istället ger dagsböter. Det törs inte våra fega politiker genomföra i Sverige.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s