En smaksak

Efter mycket ståhej i konsumentledet har kattmatfabrikanterna Findus och Felix rensat hårt bland E-numrerade tillsatser. Smakförstärkaren natriumglutamat (E 621) har varit särskilt i skottgluggen:

Det har hävdats att ämnet kan ge smärre åkommor som allergiska besvär, huvudvärk, svettningar, halsbränna, tryck över bröstet, illamående. fosterskador, vredesutbrott, epileptiska anfall, astmaanfall, djupa depressioner, tillväxtproblem, försenad tillväxt, hormonstörningar, leverskador, nervskador, försämrad syn, hjärnskador, reumatiska tillstånd och så givetvis cancer i valfri, önskad form.

Natriumglutamat finns naturligt i många livsmedel såsom tomat, vitlök, ansjovis, oliver, balsamvinäger, svamp, lagrad ost, musslor, fisksås och bröstmjölk. Då kallas ämnet umami (i kombination med vissa aminosyror) och anses vara en femte grundsmak (utöver sött, surt, salt och beskt).

Kanske säkrast för barn, äldre och skröpliga att begränsa intaget av umamiinnehållande mat till en gång per månad. Men för oss oförvägna gourmeter finns nu enligt vederhäftig källa äntligen E 621 på tub på delikatessaffärernas hyllor:

Tillsätt bara en liten klick innan du slänger in förpackningen i mikron och köttbullarna smakar som på den gamla goda tiden.

3 reaktioner till “En smaksak

  1. Fast A och O är väl att katterna skyddas till varje pris! Hmm. Finns det förresten något som luktar så illa som Whiskas kattmat?

    1. Whiskas tillhör inte vår katt Lakrits favoriter och heller inte de bättre kattmatssorterna i en test jag såg nyligen i Gefle Dagblad.

      Nu var det inte kattmat jag syftade på, för då hade jag skrivit kattmatsfabrikanterna (en liten fuling det där ;-)) utan på dom litterära kattnamnen Findus och Felix.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s