Invandringssägner

Invandring är en urgammal, fin svensk paradgren som vi måste slå vakt om. Tro’t om du vill, men den är äldre än självaste midsommarfirandet, faktiskt den allra äldsta traditionen! Redan för 12 000 år sen vandrade nämligen det första jägarfolket upp längs västkusten.

Sedan dess har allehanda folkslag immigrerat för att skaffa sig en utkomst och ett bättre liv, vanligtvis utan att i det närmaste utrota eller förslava urbefolkningen som vi sant kristna européer annars tagit för god vana i till exempel Amerika, Afrika och Australien.

I olika perioder har exempelvis samer, goter, finnar, valloner, tyskar, skottar, italienare, turkar och somalier kommit hit. Så tidigt som 1848 immigrerade den första araben till Sverige och bosatte sig i trakterna av Sölvesborg:

Yimmir ibn Ake, den förste svenske sandtramparen

OBS: Fler kändisporträtt från bloggen finns samlade i galleriet Satirporträtt. I blogghuvudet finns länkar till ytterligare gallerier med egna humorbilder, satirklipp och språkkrumelurer.

2 reaktioner till “Invandringssägner

  1. Ha ha…visst är det kul med släktforskning, oftast. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s