Tant Jennys bräserade bonnkotletter

Snabbmat är ett tidens tecken, inte bara ute utan även i hemmet om någon råkar äta där ibland. Men hur kul är en av slaktavfall sammanpressad minutbiff och ett antal sekunder i mikron?

Bräsering är inget nytt påfund. Det finns beskrivet i vilken baskokbok som helst – som inte många läser. Även så tar man sig ändå inte tid att laga. Det gamla bondesamhällets kokkonst riskerar att gå förlorad. Här känner Jernis sitt ansvar och vill bibringa det uppväxande släktet ett gammalt fint, agrikulturellt recept från Öland.

Själv äter jag sen många år inte kött, men skulle jag nån gång få för mig att smaka det igen är Tant Jennys bonnkotletter det givna valet. Vi pratar Slow Food av absolut bästa märke.

Tant Jenny

(jag kommer att berätta mer om henne i ett senare inlägg)

Ekologiska råvaror är bra att använda så mycket som rimligt. När det som här är frågan om ren och skär gourmetmat vore det näst intill kriminellt att välja vettskrämt griskött. Nej, kosta på dig det bästa för både smak och allas välbefinnande.

Det här behöver du per rejäl bondportion:

300 g grovhuggen, rejält fettmelerad fläskkotlett eller fläskkarré med ben
50–100 g schalottenlök
smör, salt, vitpeppar

Salta och peppra kotletterna. Skala lökarna och klyv dom en gång på längden genom rotflärpen som ska vara kvar för att hålla ihop halvorna. Trådarna kan däremot tas bort.  Bryn köttet på båda sidorna på högsta värme (sexan) i rikligt med smör. Stega sen ner under det att kotletterna vänds flera gånger. Lägg med löken på trean–fyran.

Efter ungefär en kvart ska man vara nere på ettan. Lägg på ett lock på glänt och efterstek i en timme. Vänd några gånger. Häll i en matsked vatten då och då om det steker torrt.

Lyft ur det färdigbräserade, lökdoftande köttet; benen ska lossna bara man tittar på dom. Häll i halvannan deciliter vatten i stekvätskan och löken och koka ihop en sky. Red eventuellt med en gnutta potatismjöl och salta och peppra.

Om allt kött inte får plats i pannan kan en stekgryta med fördel användas för efterstekningen. Skölj ur stekpannan mellan stekomgångarna och spar spadet för skyn.

Servera med kokt skalpotatis och rårörda lingon.

OBS: Alla recept i bloggen finns registrerade i Jernis recept.

6 reaktioner till “Tant Jennys bräserade bonnkotletter

 1. Generöst av dej Jernis (när du inte ens äter kött själv) att dela med dej av detta 🙂 Ska testa nångång, för jag gillar när det blir så där så att ”benen lossnar bara man tittar på dom”. Jag är liksom helt övertygad om att det bara är min mamma som kan laga till sånt, men jag kanske kan försööööka. Och jag håller fullständigt med om det där med vettskrämt. Då äter jag hellre harmoniska morötter eller nåt. Men på tal om Öland, hur gör Jernis med kroppkakorna då? Jag har aldrig testat men jag vet att det finns vegetariska…:-)

  1. Är det schysst kött har jag inget problem med att laga till Hustru eller gäster. Och visst kan du, lätt som en plätt! 🙂

   Jag gör kroppkakor med quorn, finns numera även att köpa i t ex Algutsrum. Har provat med svamp också, men dom blir inte lika bra.

 2. Gaspedalen på min spis är graderad 1-12, så receptet funkar inte för mig. Gasolköket kanske är bättre då? 🙂

  1. Du kanske kan be någon matematiskt lagd person i bekantskapskretsen om råd. 😉

 3. Ser smaskens ut det där! Just att långsteka/koka köttet på svag värme gör det mört och ”bensläppligt”. Revbensspjäll kokar jag alltid länge, och sen är det bara att pensla på nån god kryddoljeblandning och fräsa på dom lite färg. Som ett exempel på vad vi köttätare kan förlusta oss med när ni andra äter morotsstavar! 🙂
  Kram påre Per! 🙂

  1. Bara att erkänna, långkokta morotsstavar är ingen höjdare. Men i dag blir det kortstekta strömmingar.

   Söndagskram! 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s