Pantat pynt

Nu är´e jul igen. Nåja, nästan. Adventsstaken, elstaken, adventsstjärnan, julköksgardinen och Arne Weise är åter på plats. Nötskålen får vackert vänta till julafton.

Visst är det besynnerligt att lampan i stjärnan för det mesta är trasig vid upphängning fast den var hel vid nedtagningen. Kul. Och om den inte är trasig så kan man ge sig fan på att den går sönder en minut efter att stjärnan har hängts upp med mycket skruvmöda och stort justeringsbesvär. Skitkul.

Om jag blir kinkig på det är det ingenting mot vid apteringen av ljusstaken. Det gäller inte bara adventsmodellen utan alla husets stakar. Att det ska vara så förbannat svårt att standardisera ljusens och hålens diametrar. Eller så är dom standardiserade, fast till olika mått, för att jävlas förstås och för att få sälja fler ljus:

Inte så illa, faktiskt bara ett av fyra den här gången

Nu ser jag fram emot kvällens årsmöte i samfälligheten.

8 reaktioner till “Pantat pynt

  1. ….och alla olika glödlampssorter till elstaken, som man får gå att byta efter 2.a felköpet. Ingen som tänder på den staken? 🙂

  2. I lådan märkt ”glödlampor” hade alla små j-la advenstjusstaksglödlampor trillat ur sina kartonger och liksom låg där i en hullrig och ombullrig lampröra. Och det är ju som bekant OLIKA lampor beroende på 5 eller 7 ljus liksom. Jag lät PG göra det där. Han har tålamod. Jag har det inte 😉 Å snälla låt det vara november ett tag till…

  3. Jäpp, håller med. Julljusglödlampor är också ett helvete. Förutom för 5 och 7 tror jag det finns för 24 ljus (julgran). Naturligtvis är texten fullkomligt oläslig såvida man inte har ett svepelektronmikroskop i källaren. 😦

    1. Mmm…vi hittade även en tom kartong som det stod julgransljus (ute)på. Och ALLA ser likadana ut. Var sitter skillnaden liksom?? Är det nåt inuti eller har dom bara hittat på eller kollar dom bara att vi kan räkna (och hålla ordning på julekrimskramset)…Vet Jernis?

      1. Om det går att tyda vilken spänning lamporna är märkta med så dividera nätspänningen 230 V med märkspänningen för att få reda på hur många lampor totalt som bör ingå armaturen. I vår ljusstake som har fem ljus är lamporna märkta med 55 V: 230/55 = 4,2, dvs lamporna är egentligen till för en fyrljusstake eller liknande. Men det är okey med avvikelse åt det hållet. Lamporna lyser lite svagare men går inte sönder.

        1. Åh…TACK för nätspännande hjälp!!! Ska vidarefordra info han som har tålamod 😉

  4. Nu när Jernis är i folkbildartagen kanske jag kan få mig lite av sleven också. När jag var ung och okysst tror jag att man sa att vi hade 220 V i vägguttagen men numera pratas det alltid om 230 V. Jag kan inte svära på saken men tror mig även sett 220/230 V på någon apparatur. Har vi ändrat i näten eller är det bara jag som minns fel?

    1. Inget fel på minnet. 1988 (då du ännu var vit och skär) höjdes hushållsspänningen till 230 V. Jag tror att det var en bieffekt av att spänningen i stamnätet höjdes för att minska överföringsförlusterna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s