Nyttiga idioter

Precis som morötter är kunder jättenyttigt. Och ju mer dom betalar, desto nyttigare. Öka därför kundnyttan och få högre vinst. Det behöver man knappast vara nobelpristagare i ekonomi för att inse.

Jernis har tagit del av en hemlig ICA-promemoria. I samband med rabaldret om ommärkningen av datum på köttfärsen, som avslöjades i Uppdrag granskning för några år sen, tvingades som bekant ICA-handlarna återgå till den sedvanliga men dessvärre icke alls lika inkomstbringande märkningen:

När nu uppståndelsen har lagt sig har ICA:s koncernledning lagt fram ett förslag på en helt ny strategi för märkning av hyllvärmare:

Nytt pris enligt den nya märkningen kommer visserligen precis som tidigare att normalt sättas till 50 %, men högre istället för lägre, för att därmed skapa en genuin win-win-situation: ännu högre avkastning till såväl handlarna som koncernen samtidigt som kunderna får god tillgång till högkvalitativa, trendiga retrovaror till förhållandevis överkomliga priser.

Visar det sig att försöket med köttfärs slår väl ut är avsikten att införa den nya märkningen för hela färskvarusortimentet.

För att handlarna inte ska falla för frestelsen att märka om simpel, nymalen köttfärs till förnäm ”Classic” kommer dock ledningen att skicka ut interna butikskontrollanter iförda en för ändamålet specialdesignad mask:

OBS: Reklamsatirbilder från bloggen finns samlade i galleriet Satirreklam. I blogghuvudet finns länkar till ytterligare gallerier med egna humorbilder, satirklipp och språkkrumelurer.

14 reaktioner till “Nyttiga idioter

 1. Många av färskvarusortimentet skulle även kunna flyttas och märkas om som medicin, från sedvanligt ”med aktiv bakteriekultur” till ”Dj-igt aggresiv bakteriekultur”…..

  1. ICA-direktörerna som givetvis följer Jernis blogg tyckte att det där var ett jävligt bra förslag och gick i spinn direkt. Det lyfter vi in i inlägget.

 2. Blygsamma empiriska studier från Djurås visar att det finns en vara på ICA-hyllan som faktiskt borde ha en näst-bäst-före-märkning. Musten. Blir godare ju längre man väntar med den. Påskmust bör avnjutas lagom till jul.

  1. Riktiga finsmakare sägs faktiskt köpa sin julmust ett år i förväg just för att lagra den. Har aldrig haft tålamod att prova själv, men man kanske ska lägga undan ett par flaskor till nästa år.

  2. Nu tillhör inte jag Sällskapet mustens vänner men lagring är nog en god idé, precis som för porter.

 3. Nu väntar vi bara på botox-injektioner i färsen – liknande som andra gör som passerat ”bäst-före-datum”. 🙂

  1. Väntar man bara tillräckligt länge kanske köttfärsen lyfter sig själv. 🙂

 4. Blev allt lite nostalgisk av rubriken; det var väl KGB:s aningen nedsättande benämning på fredsaktivisterna och/eller spionerna i väst. Annars är konceptet lysande. Men det är kanske inte blicken i kontrollantmasken. Mer lite mot strömmen i dessa Photoshop-tider, då ögon ofta blir mer eller mindre elektriskt laddade.

  1. ”… KGB:s ANINGEN nedsättande benämning …” 🙂 Men så är Putin en diplomat utöver det vanliga.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s