Gravlax tillhör julbordets delikatesser. Tyvärr gör såsen därtill sällan laxen rättvisa. Den köpta ”hovmästarsåsen” är rena skämtet, ett fullständigt poänglöst sådant med en distinkt smak av transolja, socker och konsistensgivare med i bästa fall en antydan av senap och dill.
Bespara dina gäster en dylik skräckupplevelse genom att lätt som en plätt tillreda en hemgjord sås:
40 g dill inklusive stjälkarna
2 msk senapsfrö
2 msk dijonsenap
1 msk vinäger
1 msk socker
1 msk honung
½ tsk salt
några drag med vitpepparkvarnen
2 dl neutral matolja
Lägg alla ingredienser utom oljan i en matberedare bestyckad med kniv eller i en mixer och kör tills du får en fin smet. Tillsätt därefter oljan under körning, i början droppvis och sen i en fin stråle, för annars finns risk att såsen skär sig. Klar! Men med några dagars lagring i kylskåpet blir den ännu bättre.
Obs! Sockermängden är en kompromiss mellan Hustrus preferens för sötare smak och min för torrare. Prova dig fram. Det går bra att tillsätta mer socker (eller andra ingredienser) i efterhand.
—
OBS: Alla recept i bloggen finns registrerade i Jernis recept.
Den såsen lät god… Måste man ha lax till? 🙂
Den går utmärkt till allt på tre bokstäver som slutar med x, bara man anpassar honungsmängden.
Äntligen en universalsås till **x. För kex kanske en justering av honungsmängd räcker, men tax och NOx (de farliga gaserna) kräver dessutom en livsstilsändring.
Tax med honung är en variant av sirapslimpa eller en kinesisk dessert. Båda kräver mycket riktigt en total omläggning av livsstilen.
Till MOX-bränsle (”mixed oxides” av U-238 och Pu-239) rekommenderas tung honung.
Sex. Laxar alltså. I en laxask. Kanske att jag kan göra den där såsen… men själva laxen då??? Köper du den Jernis eller lagar du till den också?
Har alltid undrat vad en laxask är, en groteskt stor konservburk?
Gravlaxen köper jag, helst ekomärkt förstås, men det är sällan man får tag på sån. Förr gravade jag själv, men eftersom den färdiga är så pass bra är det bättre att lägga krutet på annan mat.
Typ skjuta lite grönkål då eller jaga en veggolåda 😉
En laxask. Nä Jernis, det är en liten pappask. Med små, små fiskar i. Så har jag alltid tänkt mej den 🙂
Jag menade natürlich ”lägga krautet”. 😉
Pappask? Måste väl ändå vara av glas och stor, ett akvarium. Eller åtminstone en glasskål. Smolt i glädjebägaren har man ju hört talas om. 🙂
Möjligtvis en liten trälåda då. En ask hör du ju Jernet. Det finns väl inga glasaskar heller, eller konservaskar? Nä, nä…lägg tillbaka laxarna nu och gör nåt mer gott. Jag behöver inspiration!!!
Så länge får du nöja dig med mina tidigare recept:
Tant Jennys bräserade bonnkotletter
Gnocchi di Jernis
Moderna landskapsrätter från Gästrikland
Förrätt med avokado och fräsiga räkor
Jernis kropprakor
Pasta incrocio
Jernis böcklingröra
Grenade cyprise
Alla utom möjligen Pasta incrocio passar bra till julbordet.
🙂
Håller med om att den köpta är en kläggig äcklighet. Ska absolut prova ditt recept, ser inte svårt ut alls.
Sen är ju frågan vad jag ska använda den till förutom laxen (tänker göra en STOR sats, höhöhö) …hund har jag inte, U och Pu..nä, på kexen vill jag ha ost, så…hur mycket honung sa du blir lämpligt?
Kram påre Per! 🙂
Mycket! Sött ska sött ha.
”Fastän det är förfärligt gott att äta honung, så finns det ett ögonblick alldeles innan man börjar äta den, som är nästan ännu bättre.” (N. Puh)
Kram Barbro! 🙂
Den där pastan passar säkert alldeles utmärkt på julbordet, för här är tänker vi fritt. När vi har firat själva så blir det sånt som vi tycker är GOTT. Alltså inte grisdelar och sånt. Vi har haft skaldjur och mycket italienskt på bordet och våra ungar får lite av det som gillar.
Jag tackar för fina tips, ska läsa dom senare och skriva ut. Vi ska fira med släkten så vi får väl hålla på traditionerna liiiite, men det är kul att komma med nåt nytt…och gott 🙂
”Att tänka fritt om rätt är stort” för att travestera en känd Uppsaladevis.
Visst skulle pastan kunna funka även till julbordet. Min tveksamhet har inte med tradition att göra utan om den passar som smårätt. Tänker man sig bara en eller två storrätter finns ingen tvekan.