Snabba klipp 20

Ur gårdagens Gefle Dagblad:

Studenternas fattningsförmåga synes mig alldeles utmärkt, till skillnad mot viss kursansvariges: ”… lämnas in individuellt.”

I dagens GD hittar vi det här:

Hmm … Jernis ger här en gratis snabbkurs i metrologi och dimensionsanalys för TT:s journalister:

Hur många äpplen går det på ett tjog äpplen? Knepigt? Då tar vi lite lättare: hur många äpplen går det på ett äpple? Javisst, ett äpple. Och på ett tjog? Precis, 20. Bra, nu är du med. Hur stor är då eleffekten om du förbrukar 1 kWh (kilowattimme) på en timme. Javisst, 1 kW (kilowatt). Och om du förbrukar 26 300 MWh (megawattimmar) på en timme? Många megawatttimmar är det, men tänk nu efter noga. JA – RÄTT! 26 300 MW (megawatt). Svårare var det inte!

Mera ur dagens Gefle Dagblad och mera från TT, närmare bestämt deras grafikbyrå:

Jernis rycker beredvilligt in igen, med en grundkurs i fysik:

Visst, snön blir tyngre – per volymenhet – därför att den sjunker ihop. Densiteten ökar alltså. Var det krångligt? Okey, då säger vi så här: varje spadtag snö för att skotta rent taket blir fan så mycket tyngre men å andra sidan blir antalet spadtag färre i motsvarande grad. För så länge ingen ytterligare massa tillförs snön på taket kan inte den totala vikten öka. För all del, det ska erkännas att en viss upptagning av luftfuktighet kan öka massan, men bara marginellt.

2 reaktioner till “Snabba klipp 20

  1. Nu har jag klurat ut en idé för att undvika skottskador p g a snön. Hyr in en skylift och blås av taken med en ”megablås”! Kanske inte så poppis hos grannen – men vadå! 🙂

    1. ”Skottskador” 😀

      Då hyr säkert grannen också en och proklamerar krig. Men om du vill vara fältherre så bildar jag staben och sitter inomhus för att utarbeta taktiska dispositioner.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s