Den store människan

Nya mynt och sedlar senast 2015 och Riksbanken utlyser en formgivningstävling meddelar DN:

Jernis tänker givetvis vara med. Innan jag skickar in mitt vinnande förslag vill jag förstås bjuda min trogna bloggläsekrets på en exklusiv förhandsvisning.

Det kanske inte är så nyskapande att uppmärksamma berömda personer, men i det här fallet känns det ändå högst befogat, för att inte säga oerhört angeläget. Personen i fråga har som ingen annan tidigare satt Sverige på världskartan. Den jag med stolthet tänker på är förstås ingen mindre än allas vår superdirektör, den internationelle stjärnordföranden och tillika oljemagnaten Carl-Henric Svanberg vars hjärta klappar lika hårt för ”the small people” som bonusen och platinakorten. Eller var det hjärtklappning han fick? Nåja, det var ändå det samma.

Jag tänkte mig följande sedel i en passande valör för att symbolisera just omtanken om de små människorna:

OBS: Fler kändisporträtt från bloggen finns samlade i galleriet Satirporträtt. I blogghuvudet finns länkar till ytterligare gallerier med egna humorbilder, satirklipp och språkkrumelurer.

13 reaktioner till “Den store människan

 1. Lysande! 🙂
  Själv tänker jag mig att vi ritar nåt kul på pengen vid varje betalningstillfälle för att få lite variation. Valören får man också skriva dit själv, DET vore väl nåt för småfolket!
  Önskar ett Gott Nytt År till dig och Hustru!
  Kram påre Per! 🙂

   1. 😀
    Jag har fortfarande ett halvfullt checkhäfte kvar i skrivbordet. Undrar vad som händer om man försöker skriva ut en check? Kanske är det bäst att låta bli antikviteterna. 🙂

    1. Säkrast så. Ekoroteln kan slå till. Eller kommunens omvårdnadspatrull. 😉

 2. Lysande – det var det ord som dök upp i skallen när jag läste inlägget. Fast inte särskilt nyskapande kommentar, såg jag sedan i kommentarsfältet. Men: strunt samma. Och: Gott nytt år!

 3. Lysande! Det har gått inflation i ordet märker jag. Men precis som skrevs ovan så var det detta ord ”lysande” som först dök upp när jag läste herrns förslag. Vi behöver verkligen en 20–öres sedel. 😀
  Önskar dig ett riktigt bra 2011.
  Gott Nytt År! 🙂

 4. Jag tycker Riksbankens förslag är en uppvisning i flåsliberal PK-ignorans och ytlighet!

  Kanske vi skulle ha någon från ”Lets Dance” på sedlarna? Bert Karlsson eller Roxette på 1000-lappen samt Joey Tempest och Magnus Uggla på tvåhundringen respektive femtiolappen. Eller vad vet lilla jaaaag?

  Är förslagen inte lite genusinkorrekt också? En manlig politiker, en kvinnlig sångare, en manlig regissör, en kvinnlig skådis. Förmodligen är det även heteronormativt, jag ser ingen tydlig HBT-profil på valen

  Ursäkta, jag måste bara ut och gråta!

  1. Flåsliberalt vet jag inte, men lite fegt. Antagligen är det just de personer som leder till minst kritik. Personligen hade jag inte haft något emot några namn utanför kulturområdet, varför inte vetenskapsmän och uppfinnare. Riktigt besviken är jag däremot på att man inte tog tillfället i akt att dumpa kungahuset från mynten.

   Precis som du så kritiserar Herman Lindqvist i SvD valet som ”väldigt ytligt och populistiskt” och att ”vi glömmer vår svenska historia”. Som om 1900-talet inte tillhör vår historia. Han tycker inte heller att personerna, och då i synnerhet Astrid Lindgren, Evert Taube och Ingmar Bergman ”är så internationellt gångbara”. Det kan man ha förstås ha mer eller mindre delade meningar om, men alldeles oavsett inbillar jag mig att sedlarna är tänkta att användas i Sverige. Men jag kan förstås ha fel.

   Förresten kanske Greta Garbo kan stå för HBT-profilen. 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s