Gräva guld i USA, del 1

Moment 22 från 1961 av USamerikanen Joseph Heller är en av 60- och 70-talets allra största kultböcker. Scenen är andra världskriget. Den senare teveserien M*A*S*H och ännu senare filmen med samma namn är klart inspirerade av boken. Dags för en renässans?

En figur i boken är hövding Vit Halvhavre. Han är en alkoholiserad indian ur en nomadstam som av fördolda skäl beslutat sig för att dö i lunginflammation. Hans stam ägde en unik förmåga i det att vart man än flyttade gjordes enorma oljefyndigheter, vilket förstås oljebolagen fick nys om och utnyttjade. Men konkurrensen om oljan var hård, varför de profithungriga bolagen utarbetade metoder för att förutse vart indianerna skulle flytta nästa gång.

Till slut blev prognoserna så perfekta att oljearbetarna redan fanns på plats med sina torn när stammen anlände. Vart man än tog sig stod horder med oljearbetare och körde bort indianerna. Med ingenstans att ta vägen upplöstes stammen och Vit Halvhavre tog värvning, varvid det naturligtvis sket sig för oljebolagen.

3 reaktioner till “Gräva guld i USA, del 1

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s